Mlajšega brata Bena Afflecka sta leta 2010 spolnega nadlegovanja obtožili sodelavki, producentka Amanda White in direktorica fotografije Magdalena Gorka, ki sta z njim sodelovali pri snemanju komičnega dokumentarca o Joaquinu Phoenixu Še vedno sem tu (I'm Still Here). Ko sta sodelavki sprva vložili vsaka svojo tožbo proti igralcu, se je Affleck delal neumnega, zanikal vsa pričevanja obeh žensk in celo zagrozil s pritožbo. V intervjuju za ameriško revijo Varitey lansko leto je na vprašanje, kako komentira obtožbe, dejal, da ljudje mislijo, da lahko o znanih osebah rečejo kar se jim zahoče. Vseeno pa je Affleck septembra 2010 sprejel poravnavo in črni madež na njegovem slovesu je v očeh javnosti hitro zbledel. Zbledel je do te mere, da so ga pred dvema dnevoma celo nagradili s prestižno nagrado oskar, zlati kipec pa mu je izročila vidno nezadovoljna Brie Larson. Igralka je namreč glasnica žrtev spolnega nasilja, ki je lansko leto za svojo upodobitev posiljene in zlorabljene ženske v filmu Soba (Room) prejela oskarja. Ob njegovem sprejetju nagrade tudi za razliko od mnogih ni ploskala, kar je pomenljiva gesta, saj je v tistem trenutku stala na odru vsem na očeh.Affleck se pridružuje 'lepi' skupini belopoltih moških na vplivnih položajih, ki se jih resne obtožbe glede skrajno neprimernega vedenja očitno ne dotaknejo. Režiserja Woody Allen in Roman Polanski, ameriški predsednik Donald Trump, celo v Sloveniji imamo svojega predstavnika, glasbenika Omarja Naberja. Brez posledic se tako zavihtijo na vodilna mesta družbe, počastijo pa jih tudi s prestižnimi nagradami za njihove dosežke. Ker so moški? Ker je pojem privolitve v današnji družbi še vedno tako zamegljen koncept?


Kisli nasmeški igralskih kolegic Emme Stone in Viole Davis. Foto: Reuters


In kakšno sporočilo to prinaša ženskam? Že tako glasno vpijejo dejstva, da posilstvo enkrat v življenju doživi vsaka 5., medtem ko spolnemu nadlegovanju podleže vsaka 2. ženska. Številke, ki pričajo, da se v 21. stoletju še vedno ne spoštuje nekaterih osnovnih človekovih pravic. Ker storilci ostanejo na prostosti in za svoja dejanja niso niti kaznovani, kaj šele grajani, pa je slika še bolj temačna. Velik del obtožencev se rado sklicuje na privolitev žrtve, a kaj pravzaprav je privolitev? Raziskava Eurobarometra iz leta 2016 je pokazala, da več kot četrtina vprašanih (27 odstotkov) meni, da je spolni odnos brez privolitve lahko opravičljiv, v primeru pijanosti ali neprištevnosti zaradi učinkov droge recimo. Kaj pa privolitev, ki se zgodi zaradi izvajanja psihičnega pritiska na žrtev? Problematike se je skoraj preroško v zadnji epizodi priljubljene nadaljevanke Punce (Girls) lotila ustvarjalka Lena Dunham. Tretja epizoda šeste sezone HBOjeve nagrajene serije pripoveduje zgodbo uspešnega pisatelja, ki kljub obtožbam kar štirih mladih žensk, da jih je prisilil v spolni odnos in jih zlorabil, ne vidi jasno svoje krivde. Podobno kot Casey Affleck se sklicuje na misel, da si navadni ljudje glede znanih osebnosti radi privoščijo marsikaj, in upravičuje dejanja z razlago, da je ženske povabil k sebi v hotel brez fizične prisile. Da, karizmatične manipulacije, ki so posledica slave, dobrega imena ali položaja osebe, ki zlorablja, je res težje označiti za neprimerne. Lebdijo v nekem neoprijemljivem oblaku sivine, kjer besede nimajo enake teže in se opravičilo ter kesanje za dejanja zdijo povsem nepotrebna.

Kot je svoj govor zaključil nagrajeni Affleck: »Želim si, da bi vam imel povedati kaj boljšega.« Da, tudi mi si želimo spodbudnejših novic!