Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash in Michael Young so letošnji nobelovi nagrajenci za področje medicine: tako se glasi novica iz stockholmskega inštituta Karolinska, od koder bodo v prihodnjih dneh sporočili še imena preostalih zmagovalcev, zaslužnih za pomembna odkritja in ugotovitve.

Ameriški znanstveniki so s svojim trdim delom uspešno pojasnili, kako rastline, živali in ljudje prilagodijo svoj biološki ritem, da je usklajen z dnevno-nočnim ritmom zemlje. Pri raziskavah so uporabili sadno mušico, pri kateri so izolirali gen, ki nadzoruje običajen dnevni biološki ritem in spoznali, notranja biološka ura po enakem načelu deluje v celicah ostalih večceličnih organizmov, tudi ljudi.


Michael Rosbash je bil sprva prepričan, da gre za potegavščino.


Pri ljudeh cirkadijski ritem oziroma notranja biološka ura uravnava ritem spanja, hranjenje, izločanje hormonov, krvni tlak in telesno temperaturo. Hall, Rosbash, ki je bil ob telefonskem klicu z inštituta prepričan, da gre za potegavščino, in Young so vzorce spanja preučevali od 80. let prejšnjega stoletja, po oceni nobelovega odbora pa jim je uspelo pokukati v našo biološko uro in pojasniti njeno notranje delovanje. Za nagrado si bodo razdelili bajen znesek, okoli 930.000 evrov, tako so nasledili lanskoletnega zmagovalca, Japonca Jošinorija Ošumija, ki je razodel temeljni mehanizem za razgradnjo in recikliranje delov celice. 

Kot rečeno, je medicina prvo področje, ki nosi že nova imena nagrajencev, preostala bo inštitut Karolinska razglasil v prihodnjih dneh. V torek bo znan zmagovalec za področje fizike, v sredo kemije, v četrtek književnosti, v petek pa bo znan nagrajenec za mir. Ekonomija bo počakala do prihodnjega ponedeljka. 


Michael Young je eden od treh nagrajenih znanstevnikov.


Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti, še poroča STA. Nobelovo nagrado za mir razglasijo in podelijo v Oslu, preostale v Stockholmu.