Voditeljice proti voditeljem

Igralka Maja Martina Merljak se na oder Eme vrača drugič, prvič je prireditev vodila s Petrom Polesom leta 2009, igralka Tina Gorenjak in stand up komičarka Tanja Kocman pa bosta na odru Eme stali prvič. Lani je prireditev vodil Klemen Slakonja, ki je bil tudi sicer v zadnjih letih tesno povezan z Emo, vodil je izbor leta 2011 in potem še serijo oddaj Misija Evrovizija. Na odru Eme smo sicer videli različne voditeljske kombinacije, letošnja je podobna tisti iz leta 2015, ko so mlademu Nejcu Šmitu na odru družbo delale Darja Švajger, Tinkara Kovač in Maja Keuc. Tudi prvo Emo leta 1993 je vodila ženska, Tajda Lekše, med voditeljicami, ki so same ali v paru povezovale prireditev, pa so še Saša Gerdej, Mojca Mavec, Miša Molk, Bernarda Žarn, Saša Einsidler, Lorella Flego in Ula Furlan.

Nuša in Darja še držita rekord

Od leta 1993, odkar Slovenija sodeluje na Pesmi Evrovizije, smo na tekmovanje štirikrat poslali skupino, dvakrat duet, trikrat pevca in največkrat, kar dvanajstkrat pevko. Tako je bilo tudi lani, na Švedsko je potovala ManuElla, ki pa se ji ni uspelo uvrstiti v finale. Najboljšo slovensko uvrstitev si še vedno delita Darja Švajger in Nuša Derneda, obe sta bili sedmi, odlična pa je bila tudi Maja Keuc, ki je bila leta 2011 trinajsta.Bomo spet poslali pevko?

Letos bo Ema znova potekala pred občinstvom na Gospodarskem razstavišču, dvema polfinalnima večeroma 17. in 18. februarja bo sledil finale 24. februarja. V vsakem polfinalu bomo videli osem izvajalcev, med njimi so štiri skupine, dva dueta, trije pevci  in sedem pevk. Če štejemo, da so Tosca Beat povsem ženska zasedba, je torej 50-odstotkov možnosti, da nas bo maja v Ukrajini zastopala ženska ali več njih. Bo to morda Alya, ki je na Emi že večkrat nastopila, a ni še nikoli zmagala, lani pa je slavila na Melodijah morja in sonca? Morda Raiven, ki se je na lanski Emi uvrstila v superfinale? Gotovo bi bila med favoritinjami tudi Maja Keuc, a je zaradi načrtov v tujini sodelovanje odpovedala, nadomestil jo je Clemens. Kakorkoli že, Ema očitno z razlogom nosi žensko ime.