Na črno-belega mladička so čakali celih 13 let. Toliko je namreč minilo od zadnjega naraščaja te živalske vrste. »Mladiček je zdrav, pridno pije pri materi Wendy in je ne izpusti izpred oči. Če se jima približa oče Enzo in želi mladička povohati, ga samica takoj odžene,« je povedala direktorica živalskega vrta Schöbrunn Dagmar Schratter. 


Foto: Jutta Kirchner


Brejost pri zebrah traja eno leto, mladiček pa tehta približno 25 kilogramov. Mladički osem mesecev sesajo mleko, zelo kmalu pa že začnejo posnemati mater pri grizljanju sena in zelene krme. V njihovem naravnem okolju, v afriški savani južno od Sahare, se zebre prehranjujejo s travo in zelišči.  

Za zebre je značilen progast kožuh, ki ji jih zaradi učinka migetanja v njihovem naravnem okolju zakriva pred plenilci. Morda niste vedeli, a kot smo si različni ljudje, ima tudi prav vsaka zebra drugačen vzorec.  Pripadniki iste vrste pa se med seboj ločijo po podobnem vzorcu prog. V dunajskem živalskem vrtu že skoraj 80 let domujejo burchellove zebre, ki so  dobile ime po raziskovalcu Williamu Johnu Bruchellu. Za to podvrsto je značilno, da imajo poleg črnih še rjave proge.