Kako ste prišli na idejo povezovanja obedovanja z umori?

Že pred nekaj leti sva razmišljala, da bi odprla sobo pobega. Po obsežnem raziskovanju sva ugotovila, da je tržni prostor s tovrstno obliko zabave v Sloveniji precej zasičen, zato sva razmišljala o različnih možnostih nadgradnje tega koncepta. Ozrla sva se v tujino in ugotovila, da je zlasti v Veliki Britaniji precej razširjen koncept »murder mystery« večerje oz. večerje z umorom. Nekaj sva jih obiskala tudi sama v Londonu in izkušnja naju je navdušila, da podobno interaktivno predstavo ponudiva slovenskemu občinstvu.

Nekateri gosti radi dogajanje bolj opazujejo, pozorno gledajo in poslušajo, kaj se dogaja, ter si pridno zapisujejo dejstva. Drugi so zelo aktivni, veliko sprašujejo in poskušajo iz igralcev izvleči vse podrobnosti umora. 

Pri pobegu iz sobe obiskovalci rešujejo uganke in iščejo sledi, da se na koncu rešijo prostora, v katerega so zaklenjeni. Je pri večerjah z umorom podobno? Gostov ne spustite od mize, dokler se akcija ne zaključi? 

Na večerjo z umorom lahko gledamo kot na klasično svečano večerjo, ki pa poleg hrane vsebuje tudi zabavo. Med goste so pomešani igralci, ki uprizorijo nekaj igranih prizorov. Gostje se lahko prosto gibljejo, kot bi se tudi sicer gibali na večerji. Med sabo sodelujejo ter se pogovarjajo z igralci, od katerih poskušajo pridobiti namige ter jih med seboj povezati v celotno zgodbo, iz katere potem izluščijo, kdo je bil morilec.Kdo se odloča za tovrstne dogodke v tujini? Kakšne goste pričakujete pri nas v Sloveniji?

Publika v tujini je zelo različna. Za obisk takšnih dogodkov se pogosto odločajo pari, ki želijo preživeti večer malo drugače. Priljubljene so tudi med skupinami prijateljev, ki na primer praznujejo rojstni dan. Glede na trenutne odzive se zdi, da lahko tudi v Sloveniji pričakujemo zelo podobno publiko. To velja seveda za dogodke odprtega tipa, kakršna sta ta, ki ju prirejamo v decembru. Poleg posameznikov se za dogodke odločajo tudi različne zaključene družbe, v tem primeru torej dogodek ni odprt za javnost. To so lahko različna praznovanja v družinskem krogu, v podjetjih pa različni team buildingi, svečane večerje za poslovne partnerje ob zaključku leta in podobno.

Oblačenje v stilu tematike večerje je dobrodošlo in veliko pripomore k vživljanju v dogodek. 

Kako aktivni so gostje na tovrstnih večerjah? Se radi vključujejo v akcijo? 

To je popolnoma odvisno od posameznika. Nekateri radi dogajanje bolj opazujejo, pozorno gledajo in poslušajo, kaj se dogaja, ter si pridno zapisujejo dejstva. Drugi so zelo aktivni, veliko sprašujejo in poskušajo iz igralcev izvleči vse podrobnosti. Vsekakor udeležba od gostov zahteva določeno stopnjo sodelovanja, ki je lahko bolj, lahko pa manj aktivno.

Ker gre za napete zgodbe, v katerih se zgodijo umori, je lahko celotna izkušnja tudi nekoliko strašljiva. Se je že zgodilo, da je bilo kakšnemu gostu tesno pri srcu in da je želel predčasno zapustiti večerjo?

Kljub temu, da gre na nek način za igranje vlog, je gostom popolnoma jasno, da gre za igrano predstavo, zato običajno s tem ni težav. Večerje z umorom se sicer razlikujejo med seboj tudi glede scenarijev. Zgodbe, ki se običajno odvijajo denimo v času noči čarovnic, so lahko tudi strašljive, eno izmed takšnih sva doživela tudi na lastni koži, a nisva opazila, da bi bilo kateremu od gostov neudobno. Scenarij, za katerega sva se odločila midva, je sicer bolj lahkoten in komičen, tako da takšnih težav ne pričakujemo.Med tematikami, ki jih ponujate so tako spletke ameriških gangsterjev kot skrivne misije tajnih agentov. Ali se morajo gosti dogodku primerno tudi obleči? Jih spodbujate k vživljanju v situacijo?

Oblačenje v stilu tematike večerje je dobrodošlo in veliko pripomore k vživljanju v dogodek. Vseeno pa sva ob obisku podobnih dogodkov v tujini opazila, da se večina gostov običajno ne obleče tematsko, se pa za takšno večerjo oblečejo bolj svečano. Gostom vsekakor priporočamo, da se oblečejo tako, da se bodo na večerji sami najbolje počutili.

Kakšno vlogo pri večerji z umorom igra hrana? Je tudi ta tematska in se drži zgodbe?

Hrana je vsekakor pomemben del dogodka, zato poskrbimo, da poleg odlične zabave gostje dobijo tudi vrhunsko kulinariko. Nismo pa se odločili za oblikovanje tematskega menija.V opisu dogodka omenjate tudi, da so na koncu večera nagrajeni tisti, ki najbolj pravilno interpretirajo dogajanje. Nam lahko razkrijete kakšna je ta nagrada? 

Nagrada na tovrstnih dogodkih je običajno simbolična, poleg zadovoljstva, da so bili najuspešnejša ekipa večera, gostje navadno dobijo še priznanje in steklenico šampanjca.

Zasledila sem, da omenjate, da je večerjo mogoče podaljšati tudi v celoten vikend. Ali je takrat napeto vsak trenutek dneva? Se ena zgodba z umorom zaključi in začne nova ali razreševanje skrivnosti traja vse do zadnje ure vikenda?

Dogodek za vikend se običajno začne v soboto popoldne, zaključi pa v nedeljo dopoldne. Gostje ponavadi prespijo v hotelu, v katerem se dogodek odvija. Takšen dogodek ima med dogajanjem tudi pavze in čas za sprostitev ter razmislek, dogajanje pa je skoncentrirano na čas okoli obrokov. Med vikendom se dogaja ena zgodba, lahko pa se zgodi tudi več umorov, ki se jih rešuje do zaključka dogodka.Ljubitelji detektivk dobro vedo, da se lahko tudi potegavščina z umorom včasih konča klavrno. Vsi so mislili, da gre za igro, nekdo pa izkoristi priložnost in resnično »pospravi« nekoga. Ste se kdaj zbali, da se igra ne bi končala tako, kot ste si zamislili?

Pri večerji z umorom gre za organiziran dogodek, na katerem ne sodelujejo zgolj igralci, temveč tudi cel kup ljudi v zakulisju, ki skrbijo za potek celega dogajanja, tako da so takšne skrbi povsem odveč.