Ni hujšega, kakor če nas pozimi zebe v noge. Pa v roke. A dejstvo je, da je to kar pogosta tegoba pri ženskah, razlogi pa načeloma niso skrb zbujajoči.

Ženske imajo v nasprotju z moškimi manj maščobnega tkiva kakor moški, sploh na rokah in stopalih je koža običajno tanjša – debelejše obloge pač prekrivajo trup, ne pa tudi koncev okončin, kjer je tudi krvni pretok počasnejši. Ta je pri visokih petkah prav polžji, zatorej neugoden mraz ne bi smel biti presenečenje.Zatorej se prvi nasvet zagotovo glasi: ob nizkih temperaturah nosimo udobne škornje, v katerih je prostor še za tople, volnene ali termo nogavice. Sploh če v veselem decembru veliko časa preživite na prireditvah na prostem in boste tam tudi na najdaljšo noč v letu, se splača opremiti od glave do peta! Ob prihodu domov pa si privoščite blagodejno kopel, da bo še topleje …

Roke lahko pogrejemo tudi s hitro telovadbo oziroma masažo: drgnemo dlan ob dlan, stiskamo pesti, stegujemo in krčimo roke … In seveda, ne zanemarimo volnenih rokavic na prostem, le tako bomo prste odrešili mraza; če morda ne veste, palčniki oziroma enoprstne rokavice mnogo bolje grejejo kakor običajne!Pomagate si lahko tudi s prehrano. Čili, poper in ingver spodbujajo prekrvavitev, zato se pozimi nikar ne upirajmo tem začimbam. No, če nas zebe, tudi ko je temperatura prijazna, gre vzroke seveda iskati drugje: lahko da vam nagaja hormonsko ravnovesje, morda so krivi kajenje, stres, nizek krvni tlak ali pomanjkanje telesne dejavnosti. Morda ne uživate dovolj vitamina B, magnezija ali železa? Povprašajte svojega zdravnika!