Mož se utaplja v alkoholu, a noče na zdravljenje

Mož se vse bolj utaplja v alkoholu, počutim se popolnoma nemočno. Odkar ga poznam, je po malem pil, a se mi je zdelo, da je to normalno. Ko se je zaposlil, je postala navada, da gre po službi s sodelavci na pijačo. Začelo se je z enim pivom in kakšno žgano pijačo, danes jih spije vsaj osem pa še kakšnega močnega zraven. Noče sprejeti tega, da je alkoholik. Vztrajno zanika in pravi, da lahko preneha piti kadar koli. Ko pride iz službe, gre spat in prespi vse popoldneve. Zvečer drema pred televizorjem in še kakšnega zvrne. Nasilen ni. V družini sem sama za vse. Otroka sta stara trinajst in petnajst let in nimata nič od očeta. Sramujeta se ga in se trudita, da bi čim bolj prikrila očetov alkoholizem. Že dve leti mu govorim, naj se gre zdravit, pa me sploh ne sliši. Res bi ga rada pripravila do zdravljenja, a ne vem, kako.

Tadeja

S pasivnostjo podpirate možev alkoholizem

Vaš mož nima uvida v lastno stanje. Vsi, ki ga poznajo, vedo, da je alkoholik, on pa vztrajno zanika. Beži pred resnico. Laže sebi in se vedno znova slepi, da lahko preneha, kadar hoče, vsak dan znova pa beži v omamo alkohola. Tako nekako životari, brez trohice odgovornosti zase in za bližnje, predvsem otroke. Alkohol je njegov edini prijatelj. Čustveno je popolnoma otopel in kot tak ne more biti ne mož ne oče. Kljub temu, da ni nasilen, kot pravite, povzroča vam in otrokoma neznansko škodo. Ali se zavedate, da sta otroka brez očeta? Vse, kar imata, je le skrajno slab zgled človeka nevrednega življenja.

Žal ste prav tako slab zgled otrokoma tudi vi. V zakonu vztrajate zaradi otrok. Kaj imata odraščajoča otroka od vsakodnevno alkoholiziranega očeta in mame, ki njegovo pijančevanje v nedogled prenaša, ki se je vdala v usodo in za svoja otroka in zase ni sposobna storiti prav nič? Vajin partnerski odnos je zanju edina šola odnosa med partnerjema, ki jo poznata. Kakšno je sporočilo, ki jima ga predajata? Sin spoznava, da moški lahko pije, pa bo njegova žena vse tolerirala in mu še nudila hotelske in druge usluge. Hčerka pa vidi mamo kot žensko, ki se je vdala v usodo, sprejela je vlogo žrtve, je trpeča in zamorjena. Vidi vas kot žensko, ki se je popolnoma odrekla sebi in svoji ženskosti. V vas ni radosti, veselja, zadovoljstva, ni samospoštovanja. Kakšno popotnico v odraslo življenje jima dajete? S svojo pasivnostjo pravzaprav podpirate možev alkoholizem. Najlaže je reči: »Nemočna sem.« Ali ste sploh poskušali kaj narediti? Če se mož na vaše prigovarjanje, naj se odloči za zdravljenje, ne odziva, bodite bolj odločni. Ponudite mu oporo in svoje sodelovanje v skupini za urejanje alkoholikov. Ni rešitev v tem, da bi on abstiniral, to je le prvi korak. Oba potrebujeta osebnostno urejanje in vzporedno urejanje partnerskega odnosa. Ker je alkoholizem predvsem nezdrav življenjski slog, ga je treba korenito spremeniti, in to morata narediti oba. Vi ste v tem odnosu soodvisni. Gre za dolgotrajen in naporen proces, ki pa se v prihodnosti bogato obrestuje v življenju alkoholikov in njihovih družin.

Od moža zahtevajte, da se gre zdravit, in postavite to kot pogoj, da boste ostali z njim. Povejte mu, da se bosta urejala skupaj in da mu boste stali ob strani. Če tega ne bo sprejel, se boste ločili in poskrbeli zase in otroka. Če vas mož ne bo jemal resno in bo še vedno vztrajal pri svojem, je naslednji korak vložitev zahteve za ločitev. Nekateri se ob takem ravnanju žene končno streznijo, ker se znajdejo v tako hudi življenjski stiski, da so zmožni uvida. Ta pa je pogoj za odločitev za zdravljenje.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE