Vprašajte strokovnjaka

Mož se redi, ne seksava več

Poročila sva se pred nekaj meseci. Pred tem sva bila par skoraj dve leti. Ko sva se spoznala, je bil predebel za moj okus. Zelo se je trudil, telovadil in izgubil precej kilogramov. Nekaj mesecev pred poroko pa se je začel ponovno rediti in pridobil večino teže nazaj. Poleg tega je kadilec. Obljubil mi je, da bo shujšal in spremenil navade glede kajenja. Pri njem ne gre za nagnjenost k debelosti. Preprosto, je len in poje preveč hrane. In vedno najde izgovore, zakaj se ne more gibati več in jesti primerneje. Zdaj ko živiva skupaj, kuham jaz in pripravljam zdravo hrano. Zjutraj vstajam zgodaj in grem teč za približno eno uro. Ko pridem domov, pripravim zdrav zajtrk. Običajno on takrat še spi, kljub temu, da je ura že zvonila. Ko ga zbudim, mi pogosto reče, naj ga pustim še spati. Poanta tega, da vstajam zgodaj, se rekreiram, opravljam druga gospodinjska dela, kuham, čistim, hodim v službo in se še dodatno izobražujem, je, da mu, brez pridiganja, pokažem, da ni prav, da prespiva najini življenji. Odvisen je od televizije in hodi spat pozno v noč. Zaradi debelosti ima visok krvni tlak in zato sva trenutno spolno neaktivna. Star pa je 35! Poleg tega ne skrbi dovolj za svojo higieno. Zob si ne čisti tako pogosto, kot bi si moral. Roke si umije šele, ko ga jaz na to opozorim. Zaradi takšnih razmer sem zelo zafrustrirana. Vseeno pa ima druge dobre lastnosti: je topla in dobra oseba. Pomagajte mi z nasvetom, kaj lahko še storim, prosim.

Majda iz Ljubljane

Spremenite svoj pristop

Kot je razumeti iz vaše pripovedi, sta z možem, vsaj kar se tiče zdravega načina življenja in življenjskih ciljev, precej neusklajena. Vajina sistema vrednot se zelo razlikujeta in ker se stvari ne dogajajo po vaših zamislih, v vas to sproža nelagodje in nezadovoljstvo.

Iz vaše pripovedi na žalost ni jasno, kako to neskladje doživlja mož. Je tudi on tako nezadovoljen? Je v zadnjem času doživel kakšno pomembno življenjsko spremembo? Ima morda zelo naporno službo, ali z njo ni zadovoljen, ali zaradi katerega koli drugega vzroka obstaja možnost, da je depresiven?

Morda je zadovoljen s svojim načinom življenja in cilji. Za vas je pomembno zdravo in aktivno življenje, njemu pa je več do lenarjenja ob gledanju televizije. Mogoče je čisto zadovoljen, da si umije zobe le enkrat na dan, in ne čuti nuje po pogostem umivanju rok. Gre morda za to, da bi ga radi oblikovali skladno s svojimi merili? Nekoliko je nenavadno, da mu poskušate s tem, ko se ženete s številnimi opravili, dati zgled in mu sporočiti, da ne želite, da »prespi« svoje življenje. Mislite, da mož ve, kaj mu sporočate? Dvomim. Ste mu poskušali svoje sporočilo prenesti še kako drugače? Z mirnim pogovorom, ki naj ne bi izpadel kot pridiganje? Na primer tako, da mu poveste o svojih čustvih in frustracijah? Ne razumite me napak: nikakor ne želim zmanjšati pomena vaših občutij. Ta so še kako pomembna. Želim vam le podati drugačen pogled, kot ga vidim kot moški.

Ljudje zelo različno doživljamo smisel življenja. Oblikujemo si ga zelo zgodaj in pod vplivom naših primarnih skrbnikov. Eni čutijo, da se morajo vse življenje potrjevati in dokazovati, drugi pa so zadovoljni z majhnimi užitki, kot je na primer sprostitev ob cigareti in priboljških na kavču. Ali nam nenehno gnanje za cilji res prinaša srečo ali pa gre le za slepo sledenje notranji nuji, nekakšnemu priganjalcu, ki ga nosimo v sebi?

Nenavadno se mi zdi tudi, da sta spolno neaktivna zaradi moževega visokega pritiska. Ali je to zdravniško priporočilo? Iz vaše pripovedi je namreč čutiti željo, da bi bil mož telesno dejavnejši. Spolnost je lahko zelo prijetna telesna aktivnost, ki ima poleg fizičnega vidika tudi številne druge pomembne pozitivne učinke. Zavedajte se, da je zadovoljna spolnost temelj dobrega partnerskega odnosa, in lahko da je vaše nezadovoljstvo deloma ravno posledica neaktivnosti na tem področju.

Kaj lahko še storite? Moža boste težko motivirali s svojim zgledom. Spremembo boste sprožili le tako, da boste spremenili svoj pristop, kakor koli že. Nehajte delati vse namesto njega. Povejte mu, da je prav, da vam pomaga pri gospodinjskih opravilih. Sporočite mu svojo odločitev, da ne boste vseh bremen nosili sami, k čemur nujno sodi tudi trden sklep, da v svojih zahtevah ne boste popustili. Odločitev mu sporočite mirno in nikar ne imejte morebitnih občutkov krivde. Svetujem vam tudi, da nekoliko popustite glede higienskih kriterijev do njega. Osnova za uspešno partnersko življenje je namreč sposobnost sklepanja kompromisov. Želim vam, da boste uspešni pri reševanju partnerskih težav!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE