Vprašajte strokovnjaka

Mož je skopuh!

Poročena sem sedemnajst let. Že na začetku zveze z možem sem opazila, da je zelo varčen. To mi je bilo všeč, ker sem bila tudi jaz iz skromne družine, kjer je bilo treba gledati na vsak dinar. Tako sva še takrat, ko sva kot študenta hodila skupaj, varčevala. Vedno sva preračunala vse izdatke, da sva videla, kaj si lahko privoščiva in česa ne. Ujemala sva se v tem, da sva za minimalne stroške preživela teden na morju ali pa sva si privoščila kakšno daljšo turo v gorah. Ko sva se poročila, sva nekaj let živela v najetem podstrešnem stanovanju. Bila sva zaposlena in trudila sva se, da bi čim več prihranila in prišla do svojega stanovanja. Rodila sta se nama dva otroka. Mož je takrat izgubil službo in ni mu preostalo drugega, kot da odpre svojo dejavnost. Na začetku je bilo težko, vendar si je kmalu pridobil dobre reference in dela je imel vedno več. Tudi dohodek se je hitro dvigal. Kupila sva udobno stanovanje in se rešila finančnih skrbi. Upala sem, da si bomo vsi skupaj lahko kaj več privoščili. Žal pa ni tako. Mož je še vedno zelo varčen, lahko rečem prav stiskaški. Naši dopusti so še vedno pod šotorom, v kakšnem cenejšem kampu. Tam kuham vsak dan, tako kakor petek in svetek doma. Stalno mi govori, da sem zapravljiva, ker sem si omislila rekreacijo, ki me stane štirideset evrov na mesec. Na kakšno masažo in obisk kozmetičarke še pomisliti ne smem. Edino, kar si privoščim, je obisk frizerja enkrat na mesec. Nakupujem tako kot prej, ko sva imela skromne dohodke. Oblačila le v najcenejših trgovinah. On vse nadzoruje. Včasih vidim v izložbi kakšno cunjico in si jo res zaželim, čeprav ni poceni. Lahko bi si jo kupila, a ne smem, čeprav sem še vedno zaposlena. Mož pravi, da moramo varčevati za prihodnost.

Ana z Jesenic

Ne zanimajo ga vaše potrebe

Vse ima svoje meje, le postaviti jih je treba. Velika razlika je med varčnostjo in skopuštvom. Na začetku vajine zveze niste mogli opaziti, da je vaš partner ne le varčen, ampak pravi skopuh. Zdaj ko s svojo dejavnostjo dobro zasluži, se je izkazalo, da je prav to.

Dober zaslužek zagotovo daje občutek materialne varnosti, ki si ga želi vsak med nami. Poleg tega naj bi dobra finančna preskrbljenost omogočila posamezniku zadovoljitev različnih potreb, ki njemu osebno pomenijo večjo kakovost življenja. Prav se mi zdi, da vaš mož razmišlja o finančno varni prihodnosti in da vsi tisti, ki zaslužijo dovolj, ravnajo tako. Pametno se je obrniti tudi na usposobljene finančne svetovalce.

Vaš mož misli le na to. Vaše potrebe ga ne zanimajo. Prav tako ne potrebe otrok. Dopust pomeni, da čas, ki nam je za to na voljo, preživimo popolnoma drugače kot vsakdanjik. Za mamo, kot ste vi, ki že mnoga leta kuha za družino iz dneva v dan in še na dopustu, zagotovo to ni pravi dopust. Tudi vaše čisto ženske želje, ki jih niste mogli nikoli izpolniti, pa tako pobožajo žensko dušo, so povsem naravne in nimajo nobene zveze z zapravljivostjo ali razsipnostjo. Zapravljivost je poraba denarja prek svojih zmožnosti, česar pa vi ne nameravate.

Ali ste se kdaj vprašali, kakšen človek je vaš mož? Ne čuti potrebe, da bi razveselil svojo ženo, svojo družino, ves čas pa v banki kopiči denar. Vtis imam, da gre za čustveno zelo zavrto osebo. Radodarnost je povezana s pozitivnim odnosom do sebe in do drugih. Povezana je z ljubeznijo. Ko nekoga ljubimo, svojega partnerja ali otroka, smo veseli, če ga lahko razveselimo, in če imamo dovolj denarja, je to še toliko lažje. Vaš mož prav gotovo ni preveč ljubeča oseba.

Seveda pa gredo lahko zadeve tudi v drugo skrajnost. Številni čustveno invalidni posamezniki poskušajo z denarjem ali pogostimi darili dokazati svojim bližnjim, kako radi jih imajo, in s tem nadomestiti čustveno vsebino odnosa, ki je ne zmorejo. V vašem primeru ste vi tisti, ki boste morali tvegati in moža postaviti pred dejstvo, da tako ne bo šlo več. Vprašajte se, zakaj si dovolite, da se mu podrejate. Od njega ste finančno neodvisni, v zakonu ste ves čas zaposleni in imate vso pravico sami razpolagati s svojim zaslužkom, če se mož vede tako, kot se. Povejte mu, kar ste napisali meni, in predlagajte spremembe. Če ne bo začel razmišljati drugače in se truditi za boljše sobivanje celotne družine, se zamislite, kako boste naprej. Vsekakor pa se imejte radi in si privoščite male radosti za svojo dušo.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE