Vprašajte strokovnjaka

Mož je obseden z denarjem

Sem mama dveh otrok, stara štirideset let, poročena enajst let. Ko sva se z možem spoznala, sem imela službo, zaslužek in stanovanje. Ob odločitvi za gradnjo hiše pa me je šokiral z vprašanjem, koliko bom sposobna prispevati. Imel je podjetje in je nekaj več zaslužil, danes je njegov zaslužek dvakrat večji. Pri gradnji sva oba trdo delala, vendar je v njegovih očeh imelo vodenje gradnje večji pomen kot skrb za otroke in vodenje gospodinjstva. Spoznala sem, da je zadovoljen samo s projekti, kjer prispevam polovico denarja. Ko ne zmorem, sicer plača, a misli, da si zato lahko privošči gospodovalen odnos do mene in ob konfliktih postreže z očitki. Prav obremenjena sem že od razmišljanja o denarju. Vidim, da sem v vrtincu, ki me je potegnil tako globoko, da sama ne vem več, kaj je prav.

Simona iz Savinjske

Poročeni ste s čustveno hladnim moškim

Za vašega moža obstaja le materialni svet in v njem živi. Motite se, če mislite, da tehta med materialnim in nematerialnim, njegov svet je svet pridobitništva in ljudi ocenjuje po tem, koliko komu uspe spraviti na kupček. Ker zaslužite manj denarja in niste tako pridobitni, ste zanj manj vredni. Nematerialne vrednote mu nič ne pomenijo, obstajajo le do te mere, da si je z njimi ustvaril imidž, ki gre uspešnemu poslovnežu. K temu spada seveda podoba urejene družine, torej žena in dva otroka. Zato se je v primernih letih tudi poročil, a zakon pojmuje predvsem kot ekonomsko skupnost, v katero naj partnerja prispevata polovico. Dogovor o denarnih sredstvih in nematerialnih prispevkih med zakoncema ali zunajzakonskima partnerjema je tudi izraz njunega medosebnega odnosa, ki sta ga ustvarila, predvsem pa zaupanja, ki ga premoreta drug do drugega. A kot ste napisali, vodenje gospodinjstva in skrb za otroke za vašega moža nista omembe vredna, in če pri tem porabite še toliko energije in napora, tega ni sposoben videti. Poročili ste se s čustveno hladnim moškim, ki ne ve, kaj ljubezen je, in je tudi ne more začutiti. Ne premore niti spoštovanja, le tako se lahko tako nesramno in brezčutno vede. Njegovo vedenje do vas izhaja iz odnosa, ki ga ima do sebe. Seveda je to povezano z njegovo primarno družino in vzorci vedenja v njej. Ker se ne spoštuje, se nima rad in ima slabo samopodobo, nenehno potrebuje samopotrditve s kopičenjem materialnih dobrin. Tako sebe kot druge vrednoti le skozi to perspektivo. S tem početjem je močno omajal tudi vaš občutek lastne vrednosti, saj pravite, da ne veste več, kaj je prav in kaj ni. To je posledica, saj vam že enajst let sistematično, vsakodnevno pere možgane. Poleg tega vas pravzaprav že ves čas vara, čeprav morda nima druge ženske ali žensk. Seveda bi to zanikal, ker je za take moške seks ljubezen. Če mu je torej še vedno do spolnosti z vami in imata redne spolne odnose, bo rekel, da vas ljubi. Kaj pri tem doživljate vi? Spomnite se, kaj sta si obljubila pri poročnem obredu. Poročni nagovori kratko in zgoščeno povedo, kaj je vsebinsko bistvo zakonske zveze in življenja v dvoje. Govori se o spoštovanju, ljubezni, zaupanju, opori in pomoči, o tem, kaj vse si bosta delila in drug drugemu dajala. Vprašajte se, kaj od tega se dogaja med vama. Predstavljajte si, kako bi se vedel vaš mož, če bi postali iz kakršnega koli vzroka dela nezmožni, recimo invalidni, ali pa bi, kar ni danes nobena redkost, izgubili zaposlitev? Tedaj ne bi zaslužili ničesar in bi vas moral preživljati. 

Natrosila sem vam precej misli, ki naj vam bodo iztočnice za razmislek. Ne živite v iluziji, da se bo mož lepega dne spremenil. Take spremembe se žal ne dogajajo. Nekoliko se lahko spremeni le tisti, ki si sam to želi in ki se zaveda, da ima težave.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE