Vprašajte strokovnjaka

Moja punca je neznosno ljubosumna. Skrivaj mi kontrolira telefon

Imam velike probleme v odnosu. S punco sva skupaj pol leta. Zelo je lepa in privlačna. Prijatelji mi jo zavidajo. Ko sva sama, je vedno vse super. Tečeva, kolesariva, smučava. Kadar pa sva med ljudmi, postane blazno ljubosumna. Očita mi, da gledam druge in jih osvajam, da mi ona ni dovolj. Če spregovorim samo par besed s kakšno punco, ki jo poznam že od prej, bivšo sošolko ali sodelavko, je že vse narobe. Očita mi, da se skrivaj dobivam z drugimi, in napleta neverjetne zgodbe. Izmišljuje si dogodke, njena domišljija je brezmejna. Skrivaj mi kontrolira telefon, če ji je le dostopen. Brezzveze se mi zdi, da bi vsak trenutek pazil na to, kje ga imam, ker nimam kaj skrivati. Večkrat sem že slišal, ko rečejo, da je ljubosumnost povezana z ljubeznijo. Samo to, kar meni počne punca, se mi zdi pa malo preveč. Sprašuje me, s katero sem se pogovarjal, kakšna je videti, kako je oblečena, ali se mi zdi seksi. To so ženske, ki jih srečujem uradno v službi in nimam nič z njimi. Zaslišuje me kot kakšna policistka. Ko mi gre že res močno na živce, ji nočem več odgovarjati, potem je šele vse narobe. Poznam njene starše, večkrat sem že bil pri njih, a nisem opazil nič posebnega. Mama in oče se normalno pogovarjata in tudi njena sestra je čisto v redu. Vedenje svoje punce vedno teže prenašam in ne vem, koliko časa bom še zdržal, preden mi bo počil film. Ko se hočem z njo pogovoriti, da bi sprevidela, da njeno vedenje ni v redu, noče o tem nič slišati in pravi, da je taka zato, ker me ima tako močno rada in se boji zame. Kaj naj naredim?

Alan

Žal vi ne morete spremeniti nje. Lahko se le sama, če to želi.

Ljubosumje je lahko zdrav odziv v ljubezenski zvezi, vendar ne v taki obliki, kakršno izraža vaša punca. Poleg tega mora zanj obstajati realen razlog. Kadar eden od partnerjev čuti, da se mu drugi čustveno odmika in ima stike z osebo nasprotnega spola, pa čeprav le površne, in je med njima simpatija, takrat so občutki ljubosumja tisti, ki opozorijo, da v zvezi nekaj ni v redu. Posamezniki ali pari, ki se tega zavejo, imajo vse možnosti, da svoj odnos izboljšajo in uredijo. Če eden od partnerjev vara drugega in ima spolne ali čustvene odnose z drugo osebo, so ljubosumje, prizadetost, bolečina, občutek nevrednosti, izdaje normalen odziv na to, kar se v odnosu dogaja.

Pri vas ni nič takega. Vaša punca nima nobenega razloga za ljubosumje, če se vi vedete tako, kot ste napisali. V tem primeru njen odziv ni naraven in ni zdrav. Vzrok za njeno ljubosumje ni v vas, ni v vašem odnosu do nje in do drugih žensk, ampak je v njej sami. To ste tudi ugotovili, ko sprašujete, kaj lahko naredite, da bi se spremenila. Žal vi ne morete spremeniti nje. Lahko se le sama, če to želi. V tej smeri ne vidim prav veliko možnosti, ker je dekle daleč od uvida vase in se sploh ne zaveda, da njeno ljubosumje ni naraven zdrav odziv, temveč patološki. To, kar vi lahko spremenite, je le odnos do samega sebe in posledično do nje. Verjetno se bo v prihodnosti to tudi zgodilo.

Da ste mi napisali pismo in vaši občutki mi pravijo, da ste v stiski, ki se vedno bolj stopnjuje. Pripeljala vas bo do tega, da preprosto ne boste več zmogli prenašati njenega vedenja. Ko se bo vsega nabralo preveč, očitkov, zasliševanja, obtožb, takrat upam, da vam bo počil film in boste tej zvezi naredili konec. Zakaj vam to pravim? V zvezi vas drži močna zaljubljenost v dekle, ki vas je popolnoma osvojila s svojimi ženskimi čari. Močna spolna privlačnost in zadovoljstvo, ki ga doživljate v intimnih trenutkih, sta tisto, kar vam preprečuje, da bi zvezo končali. Ko se bo ta naboj malo ohladil, boste počasi v celoti spregledali in začutili moč, da boste to lahko naredili. Verjetno se tudi sprašujete, zakaj je punca taka, kaj je z njo. Odgovor ni preprost. Zagotovo pa je povezan z njeno samopodobo. Polna je manjvrednostnih občutkov, zato so vse ženske, ki se le bežno pojavijo v vaši bližini, njene tekmice. Ni pomembno, kakšne so po videzu. Vi jo opisujete kot lepo in privlačno, sama pa sebe doživlja kot črno račko. Na sebi in v sebi vidi le pomanjkljivosti, čeprav tega ne kaže. Kot ženska se slabo počuti v svoji koži, zelo nezadovoljna je sama s seboj in zdi se ji, da ni dovolj dobra, da bi vas na dolgi rok lahko obdržala. Tako poskuša svoj primanjkljaj nadomestiti s posesivnostjo in vsakodnevno torturo, ki jo izvaja nad vami. Taka, kot je, se čustvom ljubezni ne zmore prepustiti. Njene težave koreninijo v otroštvu, v njeni družini, čeprav vi tega niste opazili. To so zadeve, ki se ne opazijo, če pridemo na kratek obisk. Ob takih priložnostih so vse družine na videz krasne. Če bo vaše dekle nekoč ozavestila svojo težavo in poiskala strokovno pomoč, ima možnost, da se je tudi reši. Treba pa se je zavedati, da je to zahtevna in naporna naloga za vsakogar, tudi za psihoterapevta, ki želi taki osebi pomagati.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE