Miha Zupan in Maja Geršak: Oba se znava boriti in vstati, ko padeva

Enega najbolj navdušujočih parov letošnjega izjemno gledanega šova Zvezde plešejo sta sestavljala Maja Geršak in Miha Zupan. On je od rojstva gluh, a je že v vlogi profesionalnega košarkarja dokazal, da zanj ni ovir ne doma ne drugod po Evropi, kjer je prav tako igral. Ona je kot profesionalna plesalka dosegala občudovanja vredne uspehe na parketu mednarodnih tekmovanj ter sedem let poučevala celo na Kitajskem. Oba sta samozavestna in prijetno hudomušna. Dobili smo se ob devetih zjutraj pred njunim treningom le nekaj dni pred finalno oddajo v nedeljo zvečer. Na vrtu lokala je bila kopica drugih tekmovalcev, ki so iz šova že izpadli, a so se pripravljali na zaključni skupni nastop. Mi trije smo iz vrveža odšli v prostor, kjer smo se bolje slišali.

Oba sta Gorenjca, kajne?
Miha: Ja, tudi »škrta« sva oba. (Ohrani resen obraz, nato se navihano nasmeji.)
Maja: (Smeh.) Prav zato sem prinesla kavo le zase. (Pomežik.) Miha je iz Kranjske Gore, jaz pa iz Kranja. Sicer od 18. leta živim v Ljubljani.
Miha: Jaz pa že od vrtca, skoraj vse življenje.

Miha: Oče je bil do mene vedno strog oziroma zahteven, ne glede na to, da sem gluh. Tako njemu kot moji mami so ljudje govorili, da ne bo nič iz mene, vendar jim je te besede zameril in jih zavračal. Vedno je rekel, da je vse mogoče.    

Med vama je prepričljiva plesna kemija, pa čeprav se, preden sta februarja postala plesni par, nista poznala. V čem sta si po značaju najbolj podobna?
Miha: Oba sva vztrajna. Obema je bilo na profesionalni poti – meni v košarki, njej v plesu – včasih težko.
Maja: No, ni bilo zares hudo, pač običajna nihanja, ki se dogajajo vsakomur, ki se nečesa loti zares. Zagotovo pa sem tudi jaz človek, ki se bori oziroma zna vstati takrat, ko pade.Miha, vaš največji poklicni uspeh je bil, ko ste v sezoni 2007/2008 postali prvi gluhi košarkar v Evroligi.
Res je, gluhi imajo na splošno zelo radi košarko, a še nikomur ni uspelo priti tako daleč oziroma na tako visoko raven. Ne bi rad bil edini. Upam, da bo uspelo še komu.

Maja, vi se lahko v svoji karieri med drugim pohvalite s četrtim mestom na svetovnem prvenstvu v šov plesih.
Drži, prav tako sem bila tretja na evropskem prvenstvu. Tekmovati sem nehala pred tremi leti, do takrat pa sva bila z mojim nekdanjim soplesalcem Petrom Majzlom (tudi nekdanjim fantom, op. a.) uvrščena med dvajset najboljših na svetu.

Čestitke! Ste pred sodelovanjem z Miho že kdaj poučevali koga, ki ne sliši?
Pravzaprav prej sploh nisem poznala nikogar, ki je gluh.

Miha, vi sicer malo slišite?
Miha: V 98 odstotkih sem gluh, in če ne bi nosil slušnega aparata, vas zdaj ne bi niti malo slišal. Prednost zame je, da ga lahko izklopim, kadar me Maja preveč nervira. (Pogleda proti njej.)
Maja: Sicer je Maja ime tudi njegovi ženi, zdaj govori o njej. (Smeh obeh.)

Predstavljam si, da znate kljub svoji sproščenosti biti na treningu kot učiteljica tudi zelo odločni, pa vendar ne pozabljate na humor. Kaj posebno smešnega se vama je zgodilo doslej?
Miha: Bilo je prav na začetku, ko je Maja govorila zelo naglas.
Maja: To je bilo smešno tebi! (Smeh.)
Miha: Prva dva tedna se je prav drla, ker ni bila navajena. Pa sem se smejal sam pri sebi.
Maja: Miha je prav »žleht«. (Nasmeh.) Ves čas se mora malo zafrkavati.

Miha: Moja žena je prav tako umetnica, rada nastopa in pleše. Vedno si je želela, da bi tudi jaz znal plesati. Že na poroki se je pritoževala, da sem med plesom trd. Zdaj je izjemno vesela, ko vidi, da mi gre odlično. Maji je zelo hvaležna.   

Pogovarjamo se štiri dni pred letošnjo zadnjo oddajo Zvezde plešejo, zato še ne vemo, kateri od treh parov, ki ste v finalu, si bo prislužil lovoriko najboljšega. Kako zelo si želita zmage?
Miha: Z zmago se ne obremenjujem, osredotočam se samo na ples. To je podobno kot pri košarki. Nimam pričakovanj, želim si le odplesati kar najbolje.
Nastop v predzadnji oddaji, ko sta nekaj sekund plesala v tišini, je bil vrhunski, tudi ocene sodnikov so bile visoke. Miha, vi ste izžarevali takšno moč kot plesalec iz Prešernovega Povodnega moža. Majo ste vodili popolnoma suvereno.
Maja: (Pokima.) Ta ples nama je odlično uspel in Miha je bil zares suveren.
Pa kakšni dolgi in odločni koraki, na trenutke se je zdelo, kot da v zanosu kar letita po zraku!
Miha: Mislil sem na to, da moram delati dolge korake, prav iztegniti noge in hkrati paziti na stopala. Bal sem se, da bi Maji stopil na nogo. Sam sebe presenečam, da mi gre tako dobro, posebno pri plesu, kot je charleston.
Maja: Ima koordinacijo, dobro za plesalca. Morda se sliši smešno, ker ne sliši, a dejansko ima v sebi občutek za ritem.
Miha: Jaz glasbo slišim, a ne zaznam barve zvoka; ne vem, kdaj se začne, da bi lahko štel en – dva – tri.
Maja: Miha ne šteje korakov, on mi sledi. To pomeni, da se zmoti tudi on, kadar se jaz. Prvič sem v takšni vlogi, saj v plesih v paru vendarle velja, da pretežno vodi moški.

Kaj vama je dala skupna plesna izkušnja?
Miha: V obdobju igranja košarke mi ples ni pomenil veliko. Zdaj sem z njim zasvojen. Trenirava skoraj vsak dan in vedno znova se veselim, tudi kadar sem zelo utrujen, zaspan. Na koncu treninga sem pomirjen, sproščen, saj zares uživam.
Maja: Miha je moj tretji plesalec v šovu Zvezde plešejo, pred njim sem plesala z Janezom Usenikom in nato z Gašperjem Rifljem. Letos je zagotovo drugače to, da sem se morala na začetku sama s seboj pogovoriti in si dopovedati, da Miha glasbe ne sliši. Pri tem sem ugotovila, kako ozkogledi smo včasih ljudje, ko se denimo oklepamo prepričanja, da plesa brez glasbe ni. Nas plesalce so vso kariero učili, da moraš poslušati glasbo in da je osnova vsega. V resnici so prav tako pomembni dotik, izraz, samo telo. Plešeš lahko tudi, če ne slišiš glasbe.

Vi ste začeli plesati pri svojih štirinajstih letih, Miha pa igrati košarko pri dvanajstih. Koliko jo še igrate?
Leto in pol sem pavziral, ker je bilo vsega preveč; imel sem dolgo kariero. Zdaj sem tudi zaradi plesnih treningov precej shujšal in so me že spet začeli klicati, naj se vrnem pod koš kot pomočnik. Srce pravi ja, glava ne. Ne nazadnje sem star že 37 let.

Kako pa je z ljubosumjem pri partnerjih? Ples ni le šport, temveč tudi umetnost. Včasih je zelo intimen, erotičen.
Maja: Midva sva se povezala popolnoma drugače, prav zato ljubosumja ni.
Miha: Moja žena je prav tako umetnica, rada nastopa in pleše. Vedno si je želela, da bi tudi jaz znal plesati. Že na poroki se je pritoževala, da sem med plesom trd. Zdaj je izjemno vesela, ko vidi, da mi gre odlično. Maji je zelo hvaležna. Zdaj pridem domov in jo takoj primem tako. (Nakaže znani gib, ko moški v plesnem položaju spusti žensko nazaj s hrbtom proti tlom, medtem ko jo drži.)
Maja: Njegovo ženo vsakič po koncu najinega nastopa v živo vprašam, kako sva nastopila. Vedno mi iskreno pove: »Ne, danes ni bilo dobro.« Ali pa: »Super je bilo!«

Na kaj ponavadi pomislita, ko se zjutraj zbudita, da bi se kar najbolj motivirala za ves dan?
Maja: Dokler sem profesionalno plesala, tako trenirala kot tekmovala, je bilo temu podrejeno vse moje življenje. Razmišljala sem pretežno o tem, kaj lahko naredim, da bom še boljša. Pa čeprav v tem tudi zelo uživaš, hkrati spregledaš širšo sliko. Po tistem, ko sem pri petintridesetih letih nehala tekmovati, sem se zjutraj zbujala in čudila: Uau, pa saj je življenje tudi tako zelo lepo! Šele zdaj znam videti preproste stvari. Te so najlepše. To, da se družim, spijem dobro kavo, malenkosti.
Miha: V življenju moramo uživati. Že kot športnik sem nagnjen k vztrajnosti, tudi ko sem utrujen. Enkrat sem si med najinimi vajami celo nategnil mišico. Včasih mi Maja med treningom, ko mi zaradi vseh naporov že pade koncentracija, reče: »Miha, dosti je!« Srečo imam, da sem za plesalko dobil prav njo.Plesni strokovnjaki menijo, da bo prvo mesto zagotovo šlo v roke Tanji Žagar, ker ima med vsemi tekmujočimi znanimi Slovenci največ tehničnega znanja. Po drugi strani to ni vedno tisto, ki prepriča.
Maja: Pri plesu, tudi profesionalnem, je tako, da pogosto ne zmaga najboljši plesalec. (Naredi premor.) Ples morajo gledalci začutiti in to se zgodi šele takrat, ko ga začutiš tudi sam. Med plesanjem moraš biti hkrati odprt za svet okoli sebe. To ni lahko.

Maja, vi ste po uradni izobrazbi diplomirana športna pedagoginja. Miha, kaj pa vi?
Miha: Mizar.
Maja: (Presenečeno.) Res? Tega pa nisem vedela! (Smeh obeh.)
Miha: Na naši šoli nisem imel prav veliko izbire, kaj bom po poklicu. Oče mi je rekel, da bo doma iz garaže naredil delavnico le zame. Res jo je, a po dveh letih šolanja sem ugotovil, da to ni to. Med vsemi sošolci sem bil najslabši. Bolj me je začela zanimati košarka in sem se odločil zanjo. Oče je bil najprej malo razočaran.

Maja: Prepričana sem, da sva trenirala bolj kot tekmovalci, ki so prej že znali plesati. Morda se utrujenost ne vidi navzven, ker sva se hkrati imela oziroma se še imava fino. Drug drugemu ne pijeva energije, temveč si jo dajeva.   

Kdo je najbolj vplival na vas in vaš razvoj, ko ste odraščali, oče ali mama?
Miha: Oče. Do mene je bil vedno strog oziroma zahteven, ne glede na to, da sem gluh. Tako njemu kot moji mami so ljudje govorili, da ne bo nič iz mene, vendar jim je te besede zameril in jih zavračal. Vedno je rekel, da je vse mogoče. Motilo ga je, da so me imeli za butastega otroka samo zato, ker ne slišim. Vedel je, da je v meni nekaj več, pa čeprav mu je celo zdravnik rekel, da njegov sin ne bo sposoben za kar koli. Prav zato me je odpeljal v Zagreb k drugemu specialistu in tam so mu povedali, da čisto malo slišim, a bom za napredovanje potreboval slušni aparat in se bom moral primerno izobraževati. Najprej sem imel v šoli slabe ocene, potem pa, ko se je oče z menoj vse poletje ogromno učil, sem vsako leto bolj napredoval in izboljšal učni uspeh. Zdravniki v Ljubljani so mi želeli vstaviti implantat s pojasnilom, da ne slišim, ne govorim in sem nepismen, oče pa se s tem ni strinjal in je zahteval, da me še enkrat pregledajo. Potem so le ugotovili, da zadostuje le aparat. Danes sem tukaj zaradi očeta in mame. Njo je vedno skrbelo zame in očitno sta bila z očetom ravno pravšnja kombinacija. Oče mi je pred vsako oviro rekel: »Poskusi sam, znajdi se!« Naučil me je samostojnosti.
Maja: Pri meni je bila glavna mama. Ona si je vzela več časa zame, saj je bil oče precej zaposlen. Po drugi strani me je naučil trdega dela. Pri nas doma je bilo tega morda celo malo preveč. Moral si biti priden, to je bilo glavno pravilo. Hkrati mi je oče dal občutek, da vse, kar počnem, delam prav in mi bo na koncu uspelo.

Skratka, bil je vaš zaveznik.
Maja: Res je, bila sem očetova ljubljenka. Mami je lahko zame naredila vse, a na koncu je bil on car. (Nasmeh.)

Miha, Maja, oba sta edinca.
Miha: Ja, moja mama je žal dvakrat splavila, enkrat zaradi prometne nesreče, sicer bi imel mlajšo sestro.

Ni bilo namenjeno. Morda ste sestro našli v Maji.
Maja: Ja, sicer starejšo sestro. (Smeh obeh.)

Kaj bosta počela po koncu šova?
Miha: Veselim se dopusta oziroma prostih dni, ko bom lahko več s hčerkama in ženo (Čeprav je tudi ona gluha, obe njuni deklici normalno slišita, op. a.) Nato me čaka košarkarski kamp.
Maja: Sama že prvo nedeljo po oddaji organiziram plesno tekmovanje, na katerem bo gost tudi Miha in bova zaplesala. Od februarja pa do danes sva imela vsega skupaj proste le štiri dneve, zato bo oddih dobro del.

Kljub vsem treningom ne delujeta prav zelo utrujeno. Prav nasprotno.
Maja: Prepričana sem, da sva trenirala bolj kot tekmovalci, ki so prej že znali plesati. Morda se utrujenost ne vidi navzven, ker sva se hkrati imela oziroma se še imava fino. Drug drugemu ne pijeva energije, temveč si jo dajeva.


Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE