Streepova, ki se te dni pridružuje zavidljivi ženski zasedbi nagrajene HBO-jeve serije Majhne laži, si želi pridobiti ekskluzivne pravice za uporabo svojega imena v zabavni industriji in ga hkrati zaščititi pred neavtorizirano komercialno uporabo. To pomeni, da po njej ne bodo smeli poimenovati denimo parfumov, modnih linij, igrač in podobnega, še manj pa ji posvečati spletnih strani z njenim imenom v naslovu. Igralka zahteva, da se ime Meryl Streep, s katerim je zaslovela, njeno rojstno se pravzaprav glasi Mary Louise Streep, uporablja izključno, kadar se pojavi na dogodkih v živo, na televiziji ali v filmih. Prošnjo, s katero si želi zagotoviti ekskluzivno pravico za uporabo imena v zabavni industriji, je 68-letna igralka, ki je v svoji karieri prejela 21 nominacij za oskarja (zadnjo za svojo vlogo v filmu Zamolčani dokumenti), dobila pa kar tri oskarje, tri emmyje in šest zlatih globusov, že vložila na Ameriški urad za patente in blagovne znamke.  

 

 

Zakaj se je Streepova za takšno potezo odločila tako pozno v karieri sicer ni znano, britanski BBC pa navaja mnenje pravnega strokovnjaka za intelektualno lastnino Georga Seviera, ki pravi, da je med zvezdniki zaščita imena na začetku njihove poti pogosta odločitev, saj lahko tako svoje ime že hitro poslovno unovčijo. »Morda je pred Streepovo še dolga kariera,« je dejal in namignil, da si igralka z odločitvijo morda preprosto želi preprečiti, da se njeno ime zlorablja na internetu. Za zaščito svojega imena se je do sedaj odločilo že veliko zvezdnikov, med drugimi: 

  • Sean Connery, ki je za zaščito zaprosil lansko leto. 
  • Zakonca Beckham, ki sta imeni David in Victoria, slavni v nogometni in modni industriji, zavarovala že pred časom, leta 2016 pa z istim ukrepom poskrbela še za svoje štiri otroke, Brooklyna, Romea, Cruz in Harperja. 
  • Beyoncé in Jay-Z sta zaščitila imena svojih treh otrok, najprej Blue Ivy Carter, takoj po rojstvu dvojčkov pa še Rumi in Sir Carter. 
  • Ena najbolj slavnih dedinj na svetu Paris Hilton ni zaščitila le svojega imena, ampak tudi frazo »that's hot« (to je hudo, op. p.), ki si jo je izmislila. 
  • Raper 50 Cent je prav tako zaščitil svoj glasbeni naziv in kasneje celo tožil verigo s hitro prehrano, ker so njegovo ime uporabili v oglaševalski kampanji. 
  • Kylie Minogue in Kylie Jenner se že lep čas prerekata o izvoru njunega imena Kylie, saj ga vsaka izmed njiju želi zaščititi kot samostojno znamko. 
  • Prava zmagovalka med zvezdniki, ki so zaščitili svoje ime in intelektualno lastnino pa je gotovo ameriška pop pevka Taylor Swift. Urad za patente je ugodil že kar 60 njenim prošnjam, med njimi jih je največ za besedila njenih pesmi.