Uvod v vašo novo knjigo je izjemno intimen. Odlično opisujete vihravo iskanje čustvene in telesne potešitve, v katerem ste, kot pišete, povozili sebe in svoje vrednote, za katere niste niti vedeli, da obstajajo. Z doživljanjem silne strasti brez prave potešitve ter celo posledičnega nasilja se lahko marsikdo poenači. Vas je joga naučila bolje postaviti meje? Kako jo lahko razumemo v tem kontekstu?
(Nasmešek.) Joga mi je dala zdrav odmik. Prava potešitev je povezana z občutkom miru, ki ga v življenju ne doživiš ravno pogosto; vsaj zame to drži, saj sem po naravi izjemno nemiren človek. Sem tipična ovnica v kombinaciji z rakico z veliko zagonske bazične energije, ognjem v sebi, zato sem nagnjena k temu, da se ves čas samodejno nekam zaletavam. Zaradi joge sem razvila bolj objektiven pogled nase in na vse, kar me obdaja.Torej ste se naučili, da je treba biti previden, kar zadeva instantne zadovoljitve?
Ja, z vadbo se umirijo impulzi, tako hlepenje kot silne želje, pa vendar ne živiš nič manj polno, kvečjemu še bolj zadovoljujoče. Bolje znaš biti v trenutku tukaj in zdaj.

Joga je umetnost, znanost in filozofija, pišete. Katero v tej trojici bi najbolj izpostavili?
Zagotovo umetnost. Joga postane umetnost, ko si popolnoma povezan s seboj ter pustiš svetu, da to začuti.

Govorite o pristnosti.
Tako je. Vsakič ko kak jogijski položaj pokažem in si dopustim biti v njem, to začutijo tudi ljudje, ki jih v tistem trenutku učim. Ta trenutek je po občutku zelo podoben temu, ko gledaš umetniško sliko ali poslušaš mojstrsko glasbo.


Ne samo zaradi mehkejše in šibkejše oziroma krhkejše telesne zgradbe, tudi zato, ker ženska živi in psihološko čuti drugače, je pametno jogo temu prilagoditi. Asane je priporočljivo vaditi v skladu z mesečnim nihanjem razpoloženja.


Med drugim gre za združitev individualnega in univerzalnega duha ter zdravo prizemljitev, pravite.
Drži, joga ogromno prispeva k ponižnosti, ki si jo v sodobnem svetu pogosto napačno negativno razlagamo. Bistveno pri njej je, da ves čas prehaja v življenje. Ne gre za to, kaj si sposoben narediti na podlagi oziroma blazini za jogo, temveč to, da lahko njene učinke preneseš v vsakdanje življenje. Učinke, kot so potrpežljivost, širina, sprejemanje. Te lastnosti so najbolj dragocene, ko pletemo in bogatimo odnose.

V čem je joga za ženske po metodi iyengar drugačna od joge za moške?
Ne samo zaradi mehkejše in šibkejše oziroma krhkejše telesne zgradbe, tudi zato, ker ženska živi in psihološko čuti drugače, je pametno jogo temu prilagoditi. Asane je priporočljivo vaditi v skladu z mesečnim nihanjem razpoloženja.


Med menstruacijo ne smemo izvajati inverzij, obrnjenih položajev, kot so stoja na glavi, ramenih, rokah in komolcih, torej tistih, pri katerih je srce više od glave. 


Katerih vaj denimo med menstruacijo ne smemo izvajati?
Zagotovo inverzij, obrnjenih položajev, kot so stoja na glavi, ramenih, rokah in komolcih, torej tistih, pri katerih je srce više od glave. Izogibati se je treba tudi vaj, pri katerih stiskamo in napenjamo trebuh, denimo globokih zasukov, ter položajev, ki zahtevajo naprezanje in segrevajo oziroma sušijo telo.

V priročniku sicer najdemo tudi sklope vaj, primernih v nosečnosti, po porodu, v občutjih tesnobe ipd. Zanimivo in nekako logično je, da lahko ženska v meni vse dni izvaja enak niz vaj.
Meni se zdi prehod v meno prav romantičen, čeprav poslušam o grozotah vročinskih valov pa nespečnosti ipd. Jaz se mene veselim. Zdi se mi, da takrat ženska začuti prav posebno svobodo. Ni se treba več prilagajati luni oziroma stalnim mesečnim nihanjem razpoloženja, ne nazadnje temu, da bi se ti zgodile neželene nosečnosti, pa tudi otroci se osamosvajajo. Ni prav, da ženske živimo le za svoje otroke, saj s tem sebi in njim delamo več škode kot koristi.Asana noge kvišku
Na blazino se uležemo tako, da imamo podprt ledveni del, noge pa so naslonjene na steno. Tega položaja med menstruacijo ne vadimo; sicer velja za enega najmanj napornih, zato lahko v njem vztrajamo dlje ter tako poglabljamo njegove učinke. Spodbuja odvajanje vode, pomaga krvožilnemu sistemu in spočije srce.