Predstavnik princa Harryja in Meghan je potrdil novico o nosečnosti, ki jo je javnost tako dolgo čakala: »Archie bo postal veliki brat. Vojvoda in vojvodinja Sussex sta presrečna v pričakovanju drugega otroka.«

Ob tej novici sta zakonca Sussex s svetom delila novo fotografijo z nosečniškim trebuščkom. Črno-beli posnetek je delo fotografa in družinskega prijatelja Misana Harrimana, ki je Meghan in Harryja v objektiv ujel, kako sproščeno in bosonog poležavata na trati ter si od sreče ljubeče zreta v oči. Harriman je ob novici na Twitter zapisal: »Meg, na vajini poroki sem bil priča začetku vajine ljubezenske zgodbe in draga prijateljica, počaščen sem, da sem lahko ujel, kako raste. Čestitke vojvodi in vojvodinji Sussex ob tej veseli novici!« 

Foto: Misan Harriman/Duke and Duchess of Sussex/Reuters

Čestitka je kmalu prišla tudi iz Buckinghamske palače, kjer so zapisali: »Njeno veličanstvo, vojvoda Edinburški, valižanski princ in vsa družina so navdušeni in jim želimo vse najboljše.« Drugi otroka Harryja in Meghan bo za valižanskega princa ali princa Charlesa že peti vnuk, za kraljico in princa Filipa ali vojvodo Edinburškega pa deseti ali enajsti pravnuk, odvisno od tega, ali se bo rodil pred ali za dojenčkom, ki ga v letošnjem letu pričakuje kraljičina vnukinja Zara Tindall

Foto: Dominic Lipinski/Pool/Reuters

Ker je princ Harry kljub ločitvi in selitvi s kraljevega dvora, ki sta jo z Meghan dokončno izvedla lani, ko sta tudi opustila naziv njuno kraljevo visočanstvo, še vedno ohranil svoje mesto v vrsti za britanski prestol, bo tudi drugorojenec Sussexov kandidat za kralja. Z osmega mesta v vrsti bo izrinil vojvodo Yorškega princa Andrewa, ki bo po novem deveti v vrsti. Archiejev bodoči brat ali sestrica bo prav tako imel/a pravico do naziva Lord ali Lady, a zelo verjetno je, da se bosta Harry in Meghan odločila za naziv Gospodič ali Gospodična Mountbatten-Windsor, kot sta to storila tudi v primeru prvorojenca. 

Foto: Toby Melville/Reuters

Novico sta Harry in Meghan oznanila le pet dni po kraljevi oznanitvi, da je princesa Eugenie povila prvega otroka, zgodovinsko pa le dan kasneje kot princesa Diana, ki je svetu 13. februarja 1984 razglasila, da je noseča s Harryjem.

Da si Harry in Meghan želita razširiti družino, ni bila nobena skrivnost, ko je Meghan novembra lani v kolumni za časopis The New York Times razkrila, da je pred nekaj meseci doživela spontani splav. »Vedela sem, da medtem ko držim svojega prvorojenca, izgubljam drugega otroka,« je med drugim zapisala. Še pred tem so se pojavile govorice, da je Harryjeva soproga noseča, ker je zaprosila za odložitev sodnih procesov glede tožbe, ki jo je leta 2019 vložila proti podjetju Associated Newspaper, izdajatelju tednika Mail on Sunday, saj je ta brez njene privolitve objavil izseke na roko napisanega pisma, ki ga je poslala svojemu očetu Thomasu Marklu pred poroko z britanskim princem Harryjem leta 2018. 

Foto: Phil Noble/Reuters

Le nekaj dni, preden sta svetu razkrila novico o drugi nosečnosti, pa je Meghan tožbo že delno dobila, čeprav zadeva še ni šla na javno sojenje. Sodišče se je strinjalo, da je medij kršil pravico do zasebnosti, niso pa še dorekli sodbe glede kršenja avtorskih pravic. Nadaljnje postopke bodo dorekli na zaslišanju v marcu. Meghan je pozdravila odločitev sodišča in se zahvalila, da so označili tovrstne prakse izdajatelja za nezakonite in ponižujoče. »Takšne taktike niso nove in se vlečejo že predolgo brez posledic. Za te medije je to igra. Zame in številne druge pa resnično življenje, resnični odnosi in zelo resnična žalost,« je sporočila. The Mail on Sunday je napovedal, da bodo premislili o pritožbi, višine odškodnine pa niso razkrili. 

Foto: Toby Melville/Reuters

Zakoncema Sussex je novo leto očitno pisano na kožo, v začetku meseca je tudi Harry razrešil sodni spor z britanskim tabloidom The Mail On Sunday, ki ga je sprožil zaradi objave v časniku, da je pretrgal stike s pripadniki britanske vojske. Sprejel je odškodnino in opravičilo časnika. Poleg tega imata podpisani že dve multimilijonski pogodbi z dvema gigantoma pretočnih vsebin, prva se na Spotifyju že vrši s podcasti, ki sta si jih zamislila zakonca Sussex, druga pa je z Netflixom in naj bi bila vredna kar 150 milijonov britanskih funtov. Njun načrt, da si želita biti finančno neodvisna od kraljeve družine, se tako uresničuje.