Že okoli 9. ure so se na Gospodarskem razstavišču začeli zbirati maturanti in maturantke, ki so se oborožili z oranžno-črnimi majicami, piščalkami in belimi dežniki, preden so se podali na Dunajsko cesto, nato pa pot, kot že leta poprej, nadaljevali po Slovenski cesti vse do Šubičeve ulice.

"Plesalke poklon, vrste poklon, plosk, na svoje mesto, vrtiljak, še sonce sije za vas," je maturante na ples četvorke nekaj minut pred 12. uro pripravljala Mateja Hočevar Prokofjev iz plesne šole Urška Pro. Po kratkem pozdravu predsednika republike, ki mu je množica ob zvokih piščalk navdušeno zaploskala, je mladina nato točno opoldne ob spremljavi ikonične Straussove melodije iz operete Netopir zaplesala maturantsko četvorko.

Ljubljanski župan Zoran Janković tokrat ni imel pozdravnega nagovora, je pa maturante bodril ob Slovenski cesti. Strinjal se je, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, kot večkrat poudarja, tudi zaradi takšnih dogodkov. "Med mladimi je vedno dobro vzdušje. Mi je pa žal, da je maturantov letos manj, kot jih je bilo pretekla leta," je ugotavljal in ob tem izrazil upanje, da bo drugo leto Slovenska cesta polnejša. Ob tem je omenil načrte dijakov, da prihodnje šolsko leto sami organizirajo poulično četvorko. Občina jim bo pri tem pomagala, uporaba Slovenske ceste pa bo ostala brezplačna, je zagotovil.

Prvi vpis v Guinnessovo knjigo rekordov sega že v leto 2001, ko so se mladi prvič združili na Maturantski paradi. Do danes je ta v sinhroni ples povezala že več kot pol milijona maturantk in maturantov ter njihovih soplesalcev. Tradicionalni ples je kmalu postal mednaroden, saj se je razširil tudi v tujino. Lani so tako maturantje istočasno zaplesali v kar 75 mestih. Maturantska parada se je v Guinnessovo knjigo rekordov sicer zapisala že devetkrat.