Martinovo je praznik, priljubljen predvsem med vinariji, vinogradniki in ljubitelji vina. Ki jih je v naši državi vsekakor veliko. Ne nazadnje šokantni podatki kažejo, da kar 81 odstotkov slovenskih 15-letnikov je že pilo alkoholne pijače kljub prepovedi prodaje alkohola mladoletnim, kažejo šokantni podatki. Med njimi sta bili dve petini že najmanj dvakrat opiti. Kar 28 odstotkov moških in 16 odstotkov žensk v starosti od 25 do 34 let se opija enkrat do trikrat na mesec ali celo pogosteje. Registrirana poraba alkohola je leta 2016 v Sloveniji znašala 10,5 litra čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Pa smo ob teh podatkih sploh zgroženi?Vino pijemo vse leto, ne le ob martinovem, no, na današnji dan si mnogi privoščijo kozarec (ali kar nekaj kozarcev) več. Koliko t. i. ljubiteljev žlahtne kapljice pa sploh pozna martinovo izročilo in samo zgodovino martinovanja? Začetki praznovanj izvirajo iz obdobja med 7. in 10. stoletjem, vse večji pomen pa mu Slovenci pripisujemo šele v zadnjih 20 letih. In priljubljenost je vse večja, potrjujejo vse bučnejša in obsežnejša praznovanja po vseh državi, kjer je v ospredju obilje dobrih jedi in seveda vina. Ne pa toliko čaščenje samega svetnika, o katerem malokdo ve, da se je rodil leta 316 v Panoniji, na današnjem ozemlju Madžarske, kmalu po njegovem rojstvu pa se je družina preselila v Italijo. Službovanje v rimski vojski ga je poneslo v Galijo, današnjo Francijo, tam pa je Martin naredil prvi korak do svojega plemenitega poslanstva. V mrzlem jutru je srečal berača in mu odstopil polovico svojega toplega vojaškega plašča, kmalu zatem se je krstil in opustil vojaško službo. Pozneje so ga izvolili za škofa, a ker je bil tako zelo skromen, je zavrnil položaj in se vernikom skril, toda izdalo ga je – gaganje gosi.Razlogi za gosjo ali drugo pernato pojedino na današnji dan so tako znani, kakšne pa so Martinove dejanske povezave z vinom? Pravzaprav jih ni, verjetno je v ozadju le časovno sovpadanje, pravijo poznavalci. Novembra so se namreč naši predniki zahvaljevali za dobro letino, prav v času goda sv. Martina, in ker v tem času dozori tudi vino, so svetnika imenovali tudi za zavetnika vinogradnikov. Pa tudi vojakov, konjenikov, jezdece, orožarjev, kovačev, tkalcev, strojarjev, kovačev, mlinarjev, soadrjev, pastirjev, domačih živali, gosi ... No, dandanes mu pripisujemo predvsem to vlogo, da 11. novembra blagoslovi novo letino in iz mošta naredi vino.

Ne glede na zgodovinska dejstva, legende in prepričanja ne gre dvomiti, da bodo danes praznovanja danes na Slovenskem ogromno, zato kakšen opomnik o tveganju, ki ga prinaša čezmerno pitje, nikakor ni odveč.Ne pozabimo, alkohol je najpogostejša in najbolj zlorabljana droga v Sloveniji, ki prinaša preštevilne zdravstvene in tudi družbene posledice. Po podatkih NIJZ je v letu 2015 v Sloveniji zaradi neposrednih posledic alkohola umrlo več kot 800 ljudi, od tega 650 moških oziroma vsakih enajst ur nekdo umre zaradi pitja alkohola. Če k temu prištejemo smrtne žrtve na cestah, druge bolezni, ki jih alkohol spodbuja posredno, smrti zaradi nasilja pod vplivom alkohola, je številka precej večja. Zdravstveni stroški, povezani z uživanjem alkohola, državo vsako leto stanejo 154 milijonov evrov. Če temu prištejemo še druge posledice uživanja alkohola, kot so prometne nezgode, nasilje v družini, kriminalna dejanja, se številka poveča na osupljivih 234 milijonov evrov. In ker Slovenci zelo radi vinjeni sedemo za volan, velja spomniti še na odmevno policijsko akcijo, ki poteka še ta konec tedna, Alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami. Policisti že ves teden poostreno nadzorujejo psihofizično stanje slovenskih voznikov.

Do jutri pa poteka tudi akcija Slovenija vozi 0,0, ki jo Ministrstvo za zdravje izvaja v sodelovanju z AMZS, DrogArtom, inšpekcijskimi službami in Valom 202. Vzorni vozniki bodo na Celjskem nagrajeni z ogledom rokometne tekme med Celjem Pivovarno Laško in Zagreba, vzorni vozniki po Sloveniji pa bodo lahko prejeli tudi vstopnice za koncert Policijskega orkestra z Vladom Kreslinom.