Brez električne energije je znova največ odjemalcev na območju Elektra Ljubljana, na priklopitev jih trenutno čaka še okrog 10.000. Poleg ljubljanskih imajo največ dela zaposleni v elektrodistribucijskih podjetjih v Celju in Mariboru. Na območju Elektra Maribor je bilo do 12. ure brez toka še 5400 uporabnikov, Elektro Celje, kjer je orkanski veter odkrival strehe in podiral drevesa, pa je zabeležil 7000 odjemalcev, ki jih je zavilo v temo. Težave so izkusili tudi na Primorskem in Gorenjskem. 


Močan veter je zlomil tudi novoletno jelko na Tiotovem trgu v Velenju. Foto: arhiv MOV


Čeravno je neprijazno vreme povzročilo nemalo preglavic, pa so se vsaj ene posledice razveselili slovenski šolarji. Zaradi vremenskih razmer, ponekod tudi poplav v zgradbah šol, so pouk odpovedale nekatere vzgojno-izobraževalne ustanove. Klopi so povsem prazne v podružnicah Remšnik Osnovne šole Radlje ob Dravi, Kočevska reka Osnovne šole Ob Rinži, Sveti Duh na Ostrem Vrhu in Gradišče na Kozjaku Osnovne šole Selnica ob Dravi. Zaprtih je tudi več vrtcev, Kočevje, Rakek, Anice Černejeve Celje in vrtci v Tolminu. Na nekaterih šolah pa pouk poteka okrnjeno, a je potek organiziran drugače, saj so brez elektrike in ogrevanja.  


Streho je odneslo na OŠ Cirkovce.


Neurje je povzročilo tudi ovire v cestnem in železniškem prometu. Zaprtih je precej cest, mnoge so poplavljene ali neprevozne zaradi padlih dreves in skal, posledic zemeljskih plazov. V železniškem prometu nastajajo na številnih progah zamude, nekatere pa so do nadaljnjega celo zaprte, zato so organizirani nadomestni avtobusni prevozi.   


Na cesto Čolnišče-Zagorje se je zrušila skala. Foto: arhiv Komunala Zagorje


A pričakujemo lahko izboljšanje. Po podatkih Agencije RS za okolje bo veter danes pričel slabeti popoldne bodo hitrosti po nižinah znašale od 20 do 40 kilometrov na uro, v višjih legah okoli 60 kilometrov na uro. V prvem delu noči na sredo bo veter skoraj povsem ponehal, ponoči pa bo prehodno za krajši čas zapihal severovzhodni veter, na Primorskem zjutraj šibka burja. Jugozahodni veter se bo nato znova okrepil v noči na četrtek in bo pihal tudi v četrtek čez dan. Vendar veter ne bo tako močan, kot je bil v ponedeljek in minulo noč.. 


Glavna cesta do Tolmina je zaprta zaradi narasle reke Soče. Foto: Blaž Močnik


Padavine se bodo še nadaljeval. Od danes zjutraj do sredine noči bo padlo še od 20 do okoli 40 litrov dežja na kvadratni meter. Do srede bo večinoma snežilo, po nižinah na zahodu pa bo nato v četrtek zjutraj znova začelo deževati. Reke bodo še naprej predstavljale nevarnosti. Po hidroloških podatkih Agencije RS za okolje Sava Bohinjka in njeni pritoki močno naraščajo in se razlivajo. Hitro naraščanje se bo predvidoma nadaljevalo do sredine dneva, ob tem pa bo Bohinjka s pritoki poplavljala na izpostavljenih mestih. Vipava poplavlja vzdolž celotnega toka, vendar prehodno upada. Danes tekom dneva bo ponovno pričela naraščati in poplavljati v podobnem obsegu kot v ponedeljek. Poplavljanje se bo nadaljevalo tudi v sredo. 


Pod hidroelektrarno Dravograd se reka nevarno približuje hišam. Foto: Mateja Kotnik


Sava se razliva v srednjem toku, danes popoldan pa bo še dodatno narasla in poplavljala na izpostavljenih območjih. Na območju pogostih poplav se razlivajo tudi Ljubljanica in posamezni vodotoki na Notranjskem krasu. Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in ojezeritve na kraških poljih se bodo danes in sredo postopno še povečevale. Kolpa se razliva v manjšem obsegu in bo po prehodnem upadanju danes in v sredo ponovno narasla in se razlivala. Soča bo danes še naraščala in v zgornjem in srednjem toku poplavljala. Danes preko dneva bo močneje narasla tudi Drava v zgornjem in spodnjem toku ter presegla opozorilne pretoke. Krka se bo danes in v sredo razlivala v manjšem obsegu na običajnih območjih. Reke s povirji v Polhograjskem, Cerkljanskem in Škofjeloškem hribovju pa bodo danes po krajšem upadanju znova narasle in se razlivale. Razlivanja so danes in v sredo verjetna tudi drugod v severni, severovzhodni, osrednji in jugozahodni Sloveniji.


Posredovanje gasilcev ob plazu na vhodu v Piran. Foto: Matej Družnik


Tudi morje ob slovenski obali bo v prihodnjih urah še poplavljalo najnižje predele obale. V gorah pa je velika nevarnost proženja snežnih plazov.