Poslanci SDS in SNS so danes namreč vložili predlog ustavne obtožbe zoper premierja Šarca, in sicer zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva. Predlog ustavne obtožbe zoper Šarca so poslanske skupine SDS, NSi in SNS pripravljale že v začetku meseca, a so nato napovedale, da bodo z vložitvijo počakale na obravnavo predloga novele zakona na decembrski seji. Poslanci so nato po večurni burni razpravi nadaljnjo obravnavo predloga novele zavrnili s 44 glasovi proti in 31 za. Tudi vlada Marjana Šarca je nasprotovala predlogu novele zakona. Kot so sporočili 22. novembra, je po njihovem prepričanju delno urejanje problematike financiranja zasebnih šol neprimerno.


Foto: Blaž Samec


V SDS so omenjeno novelo v preteklem mandatu v DZ sicer vložili že štirikrat, a jo je takratna vladajoča koalicija vsakokrat zavrnila. Z njo so po navedbah največje opozicijske stranke želeli uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je leta 2014 ugotovilo, da je ureditev, po kateri se javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirajo 85-odstotno, neustavna, in da mora država uzakoniti 100-odstotno financiranje. Neskladje bi moral DZ odpraviti v enem letu, a se to do zdaj še ni zgodilo. 

Predlog ustavne obtožbe je že četrti tovrstni poskus presoje ravnanja predsednika vlade oz. države pred ustavnim sodiščem v samostojni Sloveniji, pobudnik vseh pa je bila stranka SDS. V preteklosti so jo vložili že zoper Janeza Drnovška, ko je bil na položaju premierja, Danila Türka v času njegovega predsedovanja državi in letos januarja zoper tedanjega premierja Mira Cerarja. Da bi tokratna obtožba prišla do presoje ustavnih sodnikov, je tudi tokrat malo verjetno, saj bi moralo takšen sklep podpreti vsaj 46 poslancev. 


Foto: Blaž Samec


Šarčevo vlado trenutno najbolj pesti rebalans proračuna. Pred mejnikom 100. dne so ponosno izpostavili, da so se v tem času dogovorili o zvišanju plač v javnem sektorju in tudi zvišanju povprečnin za občine, odpravili so zadnje varčevalne ukrepe pri socialnih prejemkih in se lotili skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu. Glede na svoje obljube in že sklenjene dogovore za leto 2019 pa mora vlada prilagoditi tudi proračunske dokumente. Aktivno pripravlja rebalans proračuna za prihodnje leto, pričakovanim odhodkom pa je prilagodila tudi zakon o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019. 


Foto: Voranc Vogel


Premierja nocoj poleg slavja 100 dni na oblasti čaka pester urnik. Opoldne bo v kongresnem centru na Brdu pri Kranju pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo, zvečer pa ga čaka še ena prijetna dolžnost. V čast dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga bomo praznovali v sredo, bo govornik osrednje državne proslave, ki jo bodo obeležili v ljubljanskem Cankarjevem domu. Osrednja vloga v umetniškem programu letošnje proslave z naslovom Za, katere režiser je Boštjan Štorman, bo namenjena nadarjenim mladim umetnikom iz Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki se bodo poklonili delu slovenskih skladateljev različnih generacij. Uro pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal tudi državni zbor, kjer pa bo govornik njegov predsednik Dejan Židan. 


Foto: Leon Vidic