Filmski muzikal Mamma Mia!, ki je pod eno streho združil legendarne uspešnice švedske skupine Abba in največje zvezde Hollywooda, bi lahko dobil še tretje poglavje, so prepričani producenti in igralska zasedba. Edini oviri, ki jim trenutno stojita na poti, sta pandemija koronavirusa in pomanjkanje neuporabljenih pesmi švedske zasedbe.  Načrtovanje tretjega dela se je začelo že kmalu po uspehu drugega filma Mamma Mia! Spet začenja se, ki je s premiero leta 2018 v blagajne po svetu prinesel skoraj 400 milijonov dolarjev. Čudoviti odzivi gledalcev so producentom dali vedeti, da je film vredno obuditi vsaj še enkrat in tako pritisnili na prvo zeleno luč. Producentka Judy Craymer, ki je zaslužna za rojstvo prvotnega muzikala Mamma Mia! (premierno je zaživel leta 1999 na gledaliških deskah v Londonskem West Endu), je britanskemu časopisu Daily Mail pred nekaj dnevi zaupala, da je načrte za tretji film v glavi pripravljala, še preden je udarila pandemija, potem pa jo je koronavirus povsem vrgel iz tira. »Nekega dne se bo zgodilo nadaljevanje, ker smo vedno načrtovali trilogijo, veste. Universal (hollywoodski studio, ki stoji za obema filmoma) si želi, da naredim še tretji del,« je dejala Craymerjeva. 

Kakšna bo zgodba tretjega dela?

V prvem filmu Mamma Mia! (2008) smo spoznali Donno (Meryl Streep) in njeno hčer Sophie (Amanda Seyfried), ki pred poroko z zaročencem Skyem (Dominic Cooper) skuje skrivni načrt, končno želi odkriti, kdo je njen pravi oče. Na grški otok Kalokairi, kjer prebivata z mamo, na poroko povabi materine tri mladostniške ljubezni arhitekta Sama Carmichaela (Pierce Brosnan), pustolovca Billa Andersona (Stellan Skarsgård) in bankirja Harryja Brighta (Colin Firth), kar pripelje do številnih komičnih zapletov. 

Mamma Mia! (2008) Foto: Press Release

Donna na koncu hčerki prizna, da pravzaprav ne ve, kdo izmed treh izbrancev je njen pravi oče. Odpovejo se testu očetovstva, saj si želijo vsi trije ostati del Sophijinega življenja, Donna pa se na koncu poroči s Samom, ki ga je ljubila vsa ta leta.  

Drugi del Mamma Mia! Spet začenja se (2018) je gledalce, ki so na nadaljevanje težko čakali dolgih deset let, šokiral s smrtjo Donne, kar v filmu izvemo že na začetku, ko noseča Sophie žaluje za njo in se trudi obuditi njene sanje o rajskem hotelu. Veliko bolj čustveno nadaljevanje se vrne v preteklost in razkrije zgodbo mlade Donne (Lily James) tistega usodnega poletja, ko je spoznala vse tri mladce in zanosila s Sophie. 

Mamma Mia! Spet začenja se (2018) Foto: Press Release

Otvoritev prenovljenega hotela Bella Donna v sedanjosti nato preseneti Ruby (Cher), Donnina odtujena mati in Sophijina babica, ki se na grškem otoku po več desetletjih znova sreča z ljubeznijo svoje mladosti Fernandom (Andy Garcia). Sophie na koncu filma povije sina, na njegovem krstu pa se v duhu naposled pojavi še Meryl Streep, ki so jo gledalci težko čakali cel film. 

Kaj nam torej lahko prinese tretji del? Neznank o glavnih junakih je k sreči ostalo še veliko. Denimo, kaj se je zgodilo med mlado Donno in Ruby, da je hčerka pobegnila na drugi konec Evrope? Ali, kako sta se spoznala Ruby in Fernando? Morda pa bomo v tretjem delu videli odraščati Sophijinega sina? Vsekakor imajo producenti dovolj materiala, da napišejo še vsaj eno odlično ljubezensko zgodbo ali dve in nam postrežejo morda tudi z mlajšo različico Cher. 


Kdo bo zaigral v tretjem filmu? 

To je pravzaprav najboljši del, vsa igralska zasedba je navdušena nad idejo, da bi snemali še v tretje. Amanda Seyfried je medijskemu portalu Collider zaupala: »Vsak izmed nas bi v trenutku pristal na tretji film, ker si resnično želimo spet delati skupaj. O tem smo govorili že med zadnjim snemanjem, kdo bi si mislil, da bomo spet vsi pristali skupaj na otoku na Hrvaškem.« 

Držimo pesti, da bo tudi v tretjem delu nastopila Meryl Streep. Foto: Cubankite/Shutterstock

Katere pesmi ABBE bodo vključili v tretji del? 

Tukaj se načrti snemanja malo zapletejo, saj tako producenti kot igralci niso prepričani, da je v trenutni glasbeni zakladnici Abbe ostalo dovolj znanih pesmi, ki bi navdušile gledalce. Ne želijo si namreč ponavljati materialov, saj bi tako film izgubil svoj čar. Seyfriedova je portalu Collider izrazila ravno to skrb: »Upam, da se motim, a bojim se, da ni dovolj Abbinih pesmi, da bi posneli tretji film. Morali bi recimo še enkrat uporabiti Super Trooper in Mamma Mio, a na drugačen način.« A morda je Seyfriedova pozabila na novičko, da švedska zasedba ni zaključila svoje kariere. Leta 2018 so napovedali združitev in snemanje novih skladb, ki naj bi luč sveta ugledale že letos. Če bo zmanjkalo starih pesmi, bodo v tretjem filmu tako lahko uporabili nove hite. Da, Amanda, tudi mi upamo, da se motiš in da bosta v bleščice in platforme znova skočili tako Meryl kot Cher. 

Bjorn Ulvaeus and Benny Andersson iz zasedbe Abba na premieri drugega dela Mamma Mie. Foto: Cubankite/Shutterstock

Kdaj lahko pričakujemo premiero tretjega filma?  

Koronavirus je krepko pretresel snemalne načrte vseh hollywoodskih produkcij in tretji del Mamma Mie med njimi ni nobena izjema. Novic o snemanju še ni in posledično tudi okvirnih datumov izdaje filma, navsezadnje ga niti še niso uradno naznanili. Prav tako je malo verjetno, da bi ob vseh varnostnih ukrepih za preprečitev širitve novega koronavirusa, filmska ekipa še letos poleti potovala na hrvaški otok Vis, kjer so posneli nadaljevanje. Drugi del so sicer snemali jeseni, po koncu turistične sezone, tako da držimo pesti, da se hollywoodski zvezdniki na Vis vrnejo že prihodnje leto, kar bi nam tretjo premiero lahko prineslo nato poleti 2022.