Septembra je na vrsti že 10. Čarobni dan v Arboretumu, kar je zelo lep jubilej. Ste ponosni na to številko in kaj vam pomeni? 

Ta jubilej me nehote prisili, da na nek način sama pri sebi delam analize, kaj vse se je zgodilo v 10 letih – dobrega in slabega. Ponosna sem pa na vsako prireditev posebej, na vse sodelavce in predvsem na svoje družinske člane, ki podredijo svoj vsakdan aktivnostim, ki jih zahtevajo tako veliki projekti. Ni bilo vedno lahko, ampak na koncu me vodi naprej le ena želja – zadovoljni otroci, starši, babice, dedki, ki se z veseljem vračajo na naše prireditve, in seveda tudi poslovni partnerji, brez katerih ne bi mogli izvesti Čarobnega dne v tako velikem obsegu ter ponuditi obiskovalcem tako zanimivega in nepozabnega doživetja na ta dan. 

Moto Čarobnega dne je, da ti vse v življenju lahko vzamejo razen znanja, to je nekaj, kar ti zmeraj ostane. Zato smo se odločili, da na vsaki prireditvi skupaj s partnerji omogočimo 100 do 200 otrokom iz socialno ogroženih družin in nadarjenim otrokom, da celo leto brezplačno obiskujejo obšolske aktivnosti, ki jih zanimajo, kar jim njihovi starši sicer ne bi mogli omogočiti. 

Od vam kod sploh ideja za Čarobni dan? 

Naj se ne bere klišejsko – ko postanemo starši, se nam življenje zelo spremeni. Moja sinova, Maj in Tilen, danes že oba najstnika, ne samo, da sta mi dala možnost spoznati, kaj je brezpogojna ljubezen, ampak sta tudi pomemben del tega, kar počne naša celotna družina. Z možem Tadejem sva želela otrokoma nuditi čim več gibanja v naravi in tako smo prosti čas preživljali zelo aktivno. Največkrat smo šli v park Arboretum, kjer so vedno imeli lepo urejeno otroško igrišče in tam se je rodila ideja, da bi čim več družin videlo in doživelo to, kar sem jaz z mojo družino. V tistem obdobju prav veliko prireditev za družine ni bilo in že v prejšnjem podjetju sem organizirala prireditve za družine v Živalskem vrtu v Ljubljani. Ker pa živalski vrt sprejme omejeno število ljudi, se mi je Arboretum zdel najbolj primerna lokacija. Takrat mogoče še nisem vedela, kaj me čaka in kako velik je ta zalogaj, ampak danes mi ni žal. 

Čarobni dan bo 1. septrembra v Arboretumu največja rojstnodnevna zabava v Sloveniji.

Kaj je pravzaprav bistvo projekta? Kaj podpira in vzpodbuja? 

Čarobni dan je najprej doživetje za vso družino – na enem mestu želimo staršem in otrokom ponuditi in pokazati tisto najboljše, kar lahko damo otroku v obdobju odraščanja. Na naših dogodkih predstavljamo skoraj vse dejavnosti, ki jih izvajajo posamezna športno izobraževalna društva. Tu je idealna priložnost za starše, da opazujejo svoje otroke, katere dejavnosti jih najbolj privlačijo. Vzpodbujamo aktivno preživljanje prostega časa v naravi in si želimo, da bi to možnost imeli prav vsi. Zato na vsaki prireditvi organiziramo tudi dobrodelno akcijo, ki je do danes že več kot 3.500 otrokom iz socialno ogroženih družin in nadarjenim otrokom omogočila brezplačen obisk raznih obšolskih dejavnosti. Vsa društva in klubi, ki sodelujejo na prireditvi, imajo možnost brezplačne predstavitve, v zameno pa podarijo otrokom celoletni brezplačni obisk dejavnosti, ki jo nudijo. 

Gre tudi za dobrodelnost. V kakšnem smislu nato pomagate otrokom? 

Moto Čarobnega dne je, da ti vse v življenju lahko vzamejo razen znanja, to je nekaj, kar ti zmeraj ostane. In seveda skozi igro pridobiti nova znanja. Zato smo se odločili, da na vsaki prireditvi skupaj s partnerji omogočimo 100 do 200 otrokom iz socialno ogroženih družin in nadarjenim otrokom, da celo leto brezplačno obiskujejo obšolske aktivnosti, ki jih zanimajo, kar jim njihovi starši sicer ne bi mogli omogočiti. Na ta način ti otroci pridobivajo nova znanja, ki jim bodo koristila kasneje v življenju. Poleg tega vzpodbujamo tudi naše poslovne partnerje, da znotraj prireditve Čarobni dan izvedejo še dodatne dobrodelne akcije. Tako na primer Lidl Slovenija zadnja leta v Arboretumu pripravi XXL pobarvanko in vsak otrok, ki sodeluje pri barvanju pobarvanke, s svojo aktivnostjo »doda« 1 eur v mošnjiček, katerega končna vrednost znaša od 2500 eur do 3500 eur. Ja, toliko otrok sodeluje v enem dnevu! Seveda si želimo, da bi bilo še več podobnih dobrodelnih akcij z ostalimi partnerji na vsakem Čarobnem dnevu. 

Barbara Novak v družbi priljubljenih Dunking Devilsov.

Kaj vse nas čaka na letošnjem Čarobnem dnevu. Verjetno tudi kakšna dodatna presenečenja, glede na okrogli jubilej? 

Seveda pripravljamo presenečenja, ki bodo zagotovo ostala v lepem spominu. Dogodek bo res ena velika rojstnodnevna zabava – zagotovo za več kot 20.000 ljudi. Na glavnem odru bodo tokrat glasbeno pravljico ustvarjali Nuša Derenda, Omar Naber, Rebeka Dremelj, Eva Černe, Nuška Drašček, Alenka Gotar, Regina, Anže Šuštar, Pepel in kri, pevska šola Alenke Gotar, glasbeni studio Osminka in drugi. Čarobni oder bo zasedla tudi pisana druščina raznih drugih izvajalcev, med njimi Dunking Devils in čarodej Toni. Sama vedno pravim, da nam nikoli ne sme biti žal, da si vzamemo čas za otroke, za aktivnosti celotne družine v naravi, v družbi nasmejanih obrazov in v sproščenem vzdušju.