Bilo je 9. avgusta 2011, ko je policija iz ljubljanskega kliničnega centra prejela obvestilo o smrti 10-mesečnega dojenčka. Otrok je umrl zaradi obsežne pljučnice in komplikacij, ki so sledile, najbolj pa je javnost razburil podatek, da je bil otrok z visoko izobraženimi veganskimi starši podhranjen, saj je tehtal le dobrih 3600 gramov. Smrt otroka so vzeli pod drobnogled kriminalisti in pristojni center za socialno delo, saj so hitro ugotovili, da so razmere v družini šokantne, tudi ostalih pet otrok je namreč že trpelo za mnogimi zdravstvenimi težavami, ki jih starša nista jemala resno. Otroci tako niso imeli izbranega pediatra, starši jih niso peljali na sistematske preglede ter obvezna cepljenja, prav tako pa jim niso zagotavljali ustrezne in uravnotežene prehrane, potrebne za normalen razvoj. Imeli so tudi že vrsto zdravstvenih težav - osteoporozo, nizke vrednosti železa in drugih nujno potrebnih snovi, zastoj v rasti, eden je bil celo izrazito podhranjen ter s hudimi spremembami v možganih zaradi pomanjkanja vitamina B12. 

Podhranjeni 10-mesečni dojenček, ki je tehtal le dobrih 3600 gramov, je umrl zaradi obsežne pljučnice in komplikacij, ki so sledile. 

Po končani kriminalistični preiskavi je policija starše kazensko ovadila zaradi smrti dojenčka oziroma suma zanemarjanja otroka in surovega ravnanja, krško tožilstvo je po dopolnitvi ovadbe decembra 2011 na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo. Sodišče jo je uvedlo junija 2013, končana pa je bila junija 2014, pri čemer je sodišče več kot pol leta čakalo na ugotovitve izvedencev medicinske stroke, poroča portal Delo. Tožilstvo je nato v začetku avgusta 2014 vložilo obtožbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, češ da dojenčka kljub izraziti podhranjenosti, težavam s kašljanjem in dihanjem ter splošnemu slabemu stanju niso odpeljali k zdravniku, staršema pa so očitali še pet kaznivih dejanj zanemarjanja otroka in surovega ravnanja, ki se nanašajo na ostale otroke. 

Veganska starša sta zanemarjala tudi ostalih pet otrok, ki niso imeli izbranega pediatra, niso hodili na sistematske preglede ter obvezna cepljenja, prav tako pa jim niso zagotavljali ustrezne in uravnotežene prehrane, potrebne za normalen razvoj.  

Po opravljenem predobravnavnem naroku je sodišče pravnomočno izločilo nekatere dokaze, čemur je novembra 2015 sledila izločitev predsednika razpravljajočega senata. Spis je prevzel drugi sodnik; ta je v pripravah za glavno obravnavo odredil izdelavo novega izvedenskega mnenja. Zadeva se je še nekoliko zavlekla zaradi nove zahteve obrambe za izločitev dokazov, šele po pravnomočni odločitvi o tem pa so nastopili pogoji na razpis glavne obravnave. 

Starša sta s tožilstvom konec lanskega oktobra po več let trajajočih sodnih postopkih nazadnje le sklenila sporazum o priznanju krivde in se tako izognila klasični sodbi. Novomeško okrožno sodišče je sporazum sprejelo in v skladu z njim staršema izreklo po deset mesecev zapora za kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti ter po tri mesece za vsako od petih kaznivih dejanj zanemarjanja otroka in surovega ravnanja. Zgodba seveda tu še ni bila zaključena, obsojena sta s sodišča odkorakala z enotno kaznijo eno leto in enajst mesecev zapora, sedaj pa so jo celo nadomestili z opravljanjem dela v splošno korist. Za kazniva dejanja bosta morala v roku dveh let od izvršljivosti sodbe opraviti le 1400 ur dela.