Da se bo kmalu vrnila na Bližnji vzhod, je napovedala že pred meseci, ko je uspešno končala srednjo šolo in naznanila naskok na prestižni Oxford. In res je 20-letna borka za pravice žensk in deklic znova obiskala domovino, prvič, odkar je bila tam tarča napada talibanov. Spomnimo, ker se je zavzemala za pravico vseh deklet do izobrazbe, so jo ustrelili v glavo. 

Malala je v Pakistan pripotovala v strogi tajnosti in nenapovedano: spremljajo jo starši in številni varnostniki, ki je ne izpustijo izpred oči vse od pristanka na letališču v Islamabadu. Pogumno državljanko je pozdravil premier Šahid Hakan Abasi, ki je poudaril njen pogum in zadovoljen pozdravil hčerko Pakistana ter poudaril, da je nobelovka najvplivnejši pakistanski glas proti ekstremizmu, Malala pa je pred televizijskimi kamerami ganjena in v solzah zaupala, da so se ji uresničile sanje. No, niso vsi rojaki tako zelo zadovoljni z njenim obiskom, medtem ko eni pozdravljajo njen junaški korak, jo drugi krcajo, češ da bo s svojim prihodom sprožila nemire. Spomnimo, Malalo so po skorajda usodnem napadu zdravili v bolnišnici v britanskem Birminghamu, kjer z družino živi še danes, a ni nikoli pozabila svojih korenin in poslanstva. Življenje na zahodu ji je omočilo širše ozaveščanje o perečih vprašanjih v družbi, zato bo Malala svoje življenje posvetila boju za pravice, ki so na eni strani poloble samoumevne, na drugi pa močno vprašljive. 

Malala, ki je pred meseci končala srednjo šolo, bo tudi študij nadaljevala na Otoku. Želi si na Oxford, kjer bi se posvetila političnim študijam, ekonomiji in filozofiji. Tam je diplomirala tudi ena od njenih vzornic, nekdanja pakistanska predsednica Benazir Buto.