Če ste starejši od trideset let, ste verjetno že spoznali, da se presnova v tem obdobju že lahko upočasni, če ne skrbimo ustrezno zanjo. Predvsem z rednim gibanjem in pa zdravo prehrano, ki potrebuje predvsem dve temeljni spremembi: zmanjšanje količine zaužitega in pa vnos nekaterih dragocenih snovi. Ki jih vsebuje tudi lovor.

Nedavne raziskave so pokazale, da je lovorjev ekstrakt učinkovit tudi pri celjenje ran, pomaga pa tudi pri uravnavanju delovanja hormonov in zmanjševanju stresa. Ženskam blaži boleče menstrualne cikluse in te pomaga urediti, blagodejno pa deluje tudi na prebavo in odpravlja občutek napihnjenosti, zato je nujno, obenem pa nadvse enostavno, da ga vključimo v pripravo kar največ jedi.Sezona virusov in prehladov je že tu, zato ne pozabimo na pripravke iz te sredozemske rastline. Lovor namreč pomaga tudi pri bronhitisu, denimo, vodo, v kateri se je kuhal, uporabimo za tople obkladke. Lovorjevi listi so bogati z vitaminoma A in C ter minerali, predvsem cinkom, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega imunskega sistema in sluznice oči, nosu, grla, pljuč in črevesja. Delujejo antibakterijsko, protivirusno in protivnetno ter protiglivično, kažejo nekatere študije, zato bi resnično moral postati vaš najljubši dodatek pri kuhi!

Pa tudi če nam v hrani ne diši, lovor odlično deluje proti kuhinjskim moljem. Da ne bi ta nadloga uničila zaloge živil, kot so moka, riž, zdrob ipd., sveže lovorjeve liste položimo na police in omarice. Tam bodo delovali več mesecev in z oddajanjem omamnega vonja odganjali molje, ko pa vonjave izginejo, je čas za nove liste.