Domače

Loška smojka

Ta stara preprosta jed izvira iz Škofje Loke, ker jo serviramo v repi, pa je odlična popestritev obložene mize. goste bo navdušila kot topla predjed, priloga ali celo glavna jed.

Sestavine

  • 4 dag kozjega sira
  • 4 manjše sveže repice
  • 1 žlica prosene kaše
  • 1 žlica skute
  • 1 žlica kisle smetane
  • sol

Priprava

  1. 1Proseno kašo do treh četrtin skuhamo v blago soljeni vodi. Kuhano odcedimo in ohladimo.
  2. 2V posodi pristavimo vodo za kuhanje repic in posolimo. Repice olupimo in izdolbemo.
  3. 3Olupljene repice položimo v soljen krop in počasi kuhamo 15 minut.
  4. 4Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V skledici gladko razmešamo ohlajeno proseno kašo, skuto, kislo smetano in ščepec soli. Nadevamo odcejene repice in jih pokončno položimo v manjši pekač. Zalijemo jih z malo vode in za 10 minut potisnemo v segreto pečico.
  5. 5Kozji sir drobno naribamo. Pekač z repicami vzamemo iz pečice. Po vrhu repic razdelimo nariban kozji sir, potem pa smojke v pečici zapečemo pri nekoliko višji temperaturi, in sicer pri 200 stopinjah Celzija, da se sir zlato rumeno obarva.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE