MOJSTER IN MARGARETA, MUZIKAL 

22. in 23. avgust ob 20.30 v Križankah.

Ruski roman Mojster in Margareta velja za literarno mojstrovino 20. stoletja. Pisatelj Mihail Bulgakov ga je začel pisati leta 1928, toda izida svojega dela ni dočakal. Sovjetski komunistični režim je namreč izid knjige dovolil šele leta 1966, saj je bila prefinjena kritika tedanjega življenja in družbe cenzurirana. Delo je izjemno duhovito in obsceno, hkrati pa tudi prežeto s filozofsko mislijo, ki v ospredje postavlja temeljna in večna vprašanja dobrega in zla. Roman je bil velikokrat uprizorjen tako v lutkovnih in dramskih gledališčih, tokrat pa si ga boste lahko ogledali v muzikalni preobleki. 

Snovanje muzikala so prevzeli najboljši ruski umetniki in ustvarili nepozabno interaktivno predstavo. Gledališče LDM Novaya Scena iz Sankt Peterburga se je povezalo s kar 6 skladatelji, 6 libretisti in 66 umetniki ter ustvarilo preplet fantazije in resničnosti, ki s 666 kostumi in 66 scenskimi spremembami popelje gledalce v središče fantazije. Muzikal bo odigran v ruščini s slovenskimi in angleškimi podnapisi. 


VERDI: LA TRAVIATA, OPERA 

28. in 29. avgust ob 20.00 v Cankarjevem domu.

Brezčasna ljubezenska tematika in čudovite spevne melodije postavljajo opero La Traviata v sam vrh železnega opernega repertoarja. Libreto je na podlagi kontroverznega romana Dama s kamelijami Alexandra Dumasa, napisal Francesco Maria Piave, besedilo pa je v svojem ustvarjalnem zanosu, v slabih dveh mesecih, mojstrsko uglasbil Giuseppe Verdi ...  

»Enako kot v lanski sezoni tudi poleti 2019 Festival Ljubljana gosti eno najpomembnejših italijanskih opernih gledališč. Direktorju Festivala sem zelo hvaležen za vabilo, ki ga je naslovil na gledališče Teatro Regio iz Torina, da lahko v prestolnici Republike Slovenije predstavimo eno od vrhunskih italijanskih zasedb na umetniškem področju. Uprizoritvi Verdijeve Traviate, ki bosta na sporedu konec avgusta, sta plod sodelovanja med Festivalom Ljubljana, Veleposlaništvom Italije in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji s podporo italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. Oba večera bosta izvedena zaradi dejstva, da je začel veljati pomemben Sporazum o sodelovanju v kulturi in izobraževanju med Vlado Italijanske republike in Vlado Republike Slovenije. Vsem obiskovalcem želim, da uživajo v obeh omenjenih predstavah in tudi v drugih izraznih trenutkih italijanske kulture, uvrščenih na izvrsten koledar festivalskih dogodkov,« se uprizoritve že veseli Paolo Trichilo, italijanski veleposlanik v Sloveniji.