Vašo novo skladbo ste opisali kot melodijo in vsebino, brez primesi tujega. Kaj to pravzaprav pomeni? Je v Sloveniji problem ustvarjati izvirno popularno glasbo ob tako močnem vplivu svetovnih smernic? 

Trudim se, da bi ustvaril nekaj slovenskega, torej nekaj našega, brez že 'milijonkrat prežvečene' tuje produkcije. Žal smo majhen narod, ki nima veliko možnosti, da bi nekaj našega v tujini uspelo, ker je val, ki pljuskne iz tujine k nam tako močan, da nas dobesedno potopi. Tu gre za ogromne finančne vložke, ki imajo moč atomske bombe in se v krogu, kot valovi potresa širijo po svetu. Z lahkoto nas pogoltnejo. Slovenci pa smo seveda sami po sebi narod hlapcev in vse tuje takoj konzumiramo, absorbiramo ter postanemo papagaji. Na mnogih slovenskih radijskih postajah je tako moč slišati amerikanizirano ali balkanizirano slovensko pop glasbo. Celo tako daleč smo šli, da pevke in pevci pojejo slovensko besedilo z ameriškim naglasom, na nekakšen R'n'B ali soul način. To zveni obupno, ker slovenska duša tega nima. Ustvarja se vtis, da je to neka izvirna, trendovska produkcija, v resni pa gre za nič drugega kot za 'copy-paste' mineštro. V šali rad rečem, da je takšna slovenska produkcija kot 'kitajski D&G ali kitajski Versace'. Samo tako poskušam ustvariti glasbo, melodijo in besedilo, ki ima slovensko dušo. Ni problem ustvariti slovensko izvirno glasbo, problem so nekateri glasbeni uredniki, ki mislijo, da so zaradi finančno vsiljenih svetovnih smernic IN, v resnici pa je to za našo glasbo poguba, ker se s tem ne bomo uveljavili ne doma, sploh pa ne v svetu.  Golobe v Benetke pač nima smisla voziti. Ustvarjati moramo torej izdelke, ki bodo imeli slovensko srce, slovensko dušo! Črpati moramo iz bogate narodne zakladnice, tam je namreč moč najti lepe, spevne melodije, ki jih, za čutimo še posebej, ko smo nekje daleč od doma. 

Praznik, ki je prišel od drugod s(m)o skomercializirali, a je v svojem bistvu lep, kajti v ospredju je ljubezen in ljubezen nas 'gor drži'. 

Skladbo premierno predstavljate na dan zaljubljencev. Kaj pa vam pomeni valentinovo? Kako ga preživljate?

Valentinovo je ali naj bi bilo vsak dan, sleherni trenutek. Praznik, ki je prišel od drugod s(m)o skomercializirali, a je v svojem bistvu lep, kajti v ospredju je ljubezen in ljubezen nas 'gor drži'. Sam se držim tega načela in se trudim, da je ljubezen prisotna vsak dan. Pesem, ki jo pošiljam v eter na dan zaljubljencev je znanilka pomladi, lastovke se bodo kmalu vrnile in sonce bo vse bolj toplo ogrevalo naše srce. Ko sem skladbo ustvarjal, sem najprej pomislil na svojo ljubezen, torej ljubezen do moje Patricije in nato na ljubezen do vseh nas, na tisto univerzalno, ki veje med ljudmi. 

Glasba že od pamtiveka opeva ljubezen. Zakaj takšna povezava med njima? Je ljubezen gonilna sila vse umetnosti? 

Tako je, pravilna ugotovitev. Ljubezen je gonilna sila vse umetnosti! Poglejmo samo našega velikega Prešerna, njegova neuslišana Julija, ali Gregorčiča, duhovnika, ki se je počutil ujetega v kletko in je potem zapel, napisal pesem Ujetega ptiča tožba. Izpostavil sem samo dva, mislim pa, da je za vsakim umetnikom in umetniškim delom v ozadju ljubezen, ki pa je zelo širok pojem. Glasba, kakopak, ne more brez nje, najlepše domače in svetovne skladbe so zagotovo tiste, ki pojejo o ljubezni. Z vsakim novim rojstvom se začenja nova ljubezenska zgodba, ki je unikatna, neponovljiva in tako bodo nastajale vedno nove, izvirne ljubezenske pesmi. 

Podpore slovenski glasbi skoraj ni, oziroma je zreducirana na zelo ozek krog ustvarjalcev slovenske popularne glasbe. 

Ob nedavnem dnevu kulture smo slišali veliko kritike na mačehovski odnos države do umetnosti. Kako to kot glasbenik doživljate vi? Se vam zdi, da je podpore na področju slovenske glasbe premalo? 

S tem ste me zadeli v srce, ker me to resnično boli in je zelo žalostno, da moram odgovarjati na takšno vprašanje. Ponovno se moram obrniti na Prešerna (upam, da se ne obrača v grobu). Samo eno kitico iz Elegiji si prikličimo v spomin, ki žalost časa Kranjcev (Slovencev) opisuje: "Kar ni tuje, zaničuješ, starih šeg se zgublja sled, pevcev svojih ne spoštuješ, za dežele čast si led!" Mislim, da je s tem vse povedano! Podpore slovenski glasbi skoraj ni, oziroma je zreducirana na zelo ozek krog ustvarjalcev slovenske popularne glasbe. Predvsem je tu nacionalni radio in televizija, ki bi morala skrbeti za to, da se predvaja raznolika kvalitetna slovenska glasba. Država in to nacionalni radio in televizija je bi morala omogočati, da umetniki lahko ustvarjamo. Dovoliti bi morali, da se predvaja vsa kvalitetna glasba enakovredno, državljani pa bi sami potem izbirali tiste ustvarjalce, katerih dela jih zanimajo. To pa se ne počne, vsiljuje se glasbeni okus, privatizira se nacionalni medij in to se bo moralo takoj urediti! Davkoplačevalci imajo pravico in si tudi želijo slišati raznoliko slovensko kvalitetno glasbo. Glasbeni uredniki na teh medijih bi morali biti strokovni, široki kar se tiče glasbenega okusa in imeti bi morali visoko nacionalno zavest, zato jih plačujemo! 


Ljubezensko skladbo Ti si lepa kot pomlad, ki jo je Gianni Rijavec ustvaril z godalnim kvartetom, lahko jutri slišite tudi v živo iz studia Hendrix na neposrednem prenosu radia Koper. Za pokušino pa je posnetek tukaj že nocoj.