Že vse od konca novembra, ko so tudi naša mesta zažarela v soju lučk in zaživela v prazničnem vzdušju, so ulice in trgovine bolj polne kot po navadi. Večkrat si vzamemo čas za srečanja s prijatelji, za druženje s sorodniki, iščemo ideje za popolna darila, recepte za praznične pojedine, krasimo dom, ustvarjamo čestitke, si skušamo čim bolje organizirati čas in zagotoviti, da se priprave na praznovanja iztečejo po načrtih. 

Občutek, da je za ustrezno božično razpoloženje treba postoriti veliko ali celo več kot dovolj, in obveznosti, ki si jih naprtimo, nas lahko obremenijo do te mere, da smo izpostavljeni stresu. Ker se pri Lidlu tega zavedajo in jim je mar za počutje svojih strank, so 20.000 kupcev iz 26 držav povprašali, kako praznujejo božič in novo leto, kaj jim je pri tem najbolj pomembno, kaj jim povzroča preglavice in pri čem si želijo več podpore. 

Ugotovili so, da so bolj obremenjene ženske, saj nase samodejno prevzamejo večji del odgovornosti, tudi kadar so deležne pomoči drugih družinskih članov. 66 % vseh vprašanih jih namreč samih organizira praznovanje, saj želijo svojim najbližjim pričarati kar najlepše praznike. 75 % jih opravi božične nakupe, 78 % pa jih poskrbi za okrasitev doma. Praznike tako s stresom pogosteje povezujejo ženske (46 %) kot moški (37 %). Največ ga občutijo na Češkem in Slovaškem, nekoliko manj v Nemčiji, Veliki Britaniji, ZDA, Avstriji in na Irskem (55 %), nato pa na Švedskem, Danskem in Finskem (53 %). Sloveniji gre v primerjavi z njimi presenetljivo dobro – stres občuti le 25 % ljudi, od tega 20 % moških in 28 % žensk. Kljub temu so tudi pri nas one tiste, ki si dajo največ opravka s tem, da bo za božič vse popolno, a veliki večini (85 %) se trud poplača z zadovoljstvom in vtisom, da ga družina in prijatelji cenijo. 

V Lidlu si želijo svojim kupcem stati ob strani in jim olajšati pretiran stres – prazniki so namreč namenjeni sprostitvi, zabavi, brezskrbnosti in preživljanju časa z najbližjimi. Izbranih kakovostnih izdelkov po ugodnih cenah vam ni treba iskati drugod, saj vas že čakajo na policah Lidlovih trgovin. Tako si lahko oddahnete in se spet spomnite, zakaj je december najlepši čas v letu.