Ne sramujte se ničesar

Draga Mojca, mislite, da so fantje simetrični ali da vaša zdravnica, pred katero vam je nerodno govoriti o svojih težavah, nima pomanjkljivosti? Vsi jih imamo, ampak vi ste zdravi in svojo »pomanjkljivost« lahko vsaj prikrijete.

Preden se lotiva vaše težave, ki jo lahko rešimo, vas želim prepričati, da se ne sramujte ničesar, kar je del vas. Želim tudi, da enako strpno gledate na zunanje »pomanjkljivosti« drugih, kajti vse, kar nas doleti, je človeško, je normalno, ideali so pa tako subjektivna stvar. Ljudje smo skupaj in ostanemo skupaj zaradi pomembnejših vzrokov. Vmes nas pa malo nosi, a tudi to je normalno.

Natančnega vzroka, da se dojki nesimetrično razvijata, ne poznamo. Težava je lahko tudi dedna in v manjšem obsegu. Dojki sta pri velikem odstotku deklet asimetrični, le da je pri vas ta simetrija morda bolj izrazita. Glede dojenja moram povedati, da ženske večkrat dojijo pretežno ali celo izključno na eni dojki, nekatere mamice pa sploh ne dojijo, kar spet ni največja nesreča. Nalogo dobre mamice boste opravili na sto drugih načinov.

Vaše pismo je začetek reševanja težave in najpomembnejši korak ste naredili. Naslednji korak je ultrazvočna preiskava. Napotnico boste dobili pri svoji zdravnici, pomembno je le, da se obrnete na ustanovo, kjer delajo ultrazvok zdravniki z licenco za ultrazvočno preiskavo dojke (Onkološki inštitut, ZD Metelkova, Barsos-MC pa le samoplačniško). Ker tudi bradavica na levi dojki ni razvita, gre verjetno res za razvojno motnjo, kljub temu pa bi bilo dobro opraviti še rentgen prsnega koša. Naslednje možnosti so odvisne od vaše odločitve. Prva možnost je, da vam na napotnico izdelajo nedrček z všito podlogo, kot ortopedski pripomoček. Druga pa je, da se z izvidi in napotnico naročite v KC, oddelek za plastično kirurgijo. Če bo kirurg ugotovil, da je motnja resnično velika, bo napisal mnenje, na osnovi katerega bo zavarovalnica pokrila stroške za vstavitev prsnega vsadka.

Kako pa naprej? Preventivni pregled dojk, ki ga svetujemo ženskam zlasti po 40. letu starosti, boste izvajali po protokolu, le da bo na strani, kjer boste imeli silikonski vložek, če se zanj odločite, prišla v poštev magnetna resonanca in ne mamografija.