Foto: Uroš Hočevar


Pediatrinji in psihiatrinji ter strokovnjakinji za duševno zdravje otrok in mladostnikov prim. Anica Mikuš Kos, dr. med., je naziv častna meščanka šel v zahvalo za njeno dolgoletno predano delo z otroki, mladostniki in starši, za izjemen raziskovalni opus, zlasti za pionirsko delo na področju motenj pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnosti, v hvaležnost za njeno publicistično delo in promoviranje duševnega zdravja otrok in mladostnikov ter razvijanje posebnih psihosocialnih programov za zaščito duševnega zdravja otrok na območjih, prizadetih zaradi vojn in oboroženih konfliktov. "Ljubljana se klanja zdravnici, ki je bila za svoje delo nagrajena z visokimi javnimi priznanji, ter modrosti cenjene in široko priljubljene osebnosti," so zapisali pri Mestni občini Ljubljana (MOL). 


Foto: JureEržen


Poslovnežu in gospodarskemu vizionarju Jožetu Mermalu pa so naziv častnega meščana podelili z občudovanjem njegovih poslovnih presoj, strateških potez in uspešnega vodenja gospodarske družbe BTC ter uresničitve projekta BTC City Ljubljana, ki je poslovni unikat v svetovnem merilu. "S svojim delovanjem, ki ga spremljajo jasna vizija, inovativnost in pogum, predano dokazuje družbeno odgovornost na različnih, za prestolnico vitalnih področjih, še zlasti z zavezanostjo trajnostnemu razvoju, s promocijo in podporo športnikov ter z ustvarjanjem novih delovnih mest. Aktivno se odziva na spremembe, ima posluh za dobre ideje in iskreno verjame v mlade – s soustanoviteljstvom ABC Pospeševalnika spodbuja transformacijo idej v poslovne modele. Ljubljana odlikuje vrhunskega menedžerja, ki spoštuje vse svoje sodelavce in je upravičeno ponosen na mnoge izjemne uspehe svoje ekipe," so utemeljili pri MOL. Besede upanja in napredka je z zbranimi v nagovoru delil župan Zoran Janković, ki je poudaril pomen praznika tako na domači, kot mednarodni ravni. 9. maj je namreč tudi dan Evrope, pri čemer je ljubljanski župan poudaril, da potrebujemo EU ene hitrosti, EU brez ograj in žic. Potrebujemo EU, ki ima močnega vodjo, ki se bo sposoben dogovoriti z vsemi državami po Evropi in ukiniti sankcije proti Rusiji. Po njegovih besedah je Ljubljana lahko vzor Evropi. Izpostavil je, da je džamija pod streho, da so kot edina mestna hiša v Evropi dali v najem svoje prostore asociaciji LGBT, ob glasovanju o prijaznem sprejemu migrantov v Ljubljano pa je bilo na mestnem svetu 35 glasov za in nihče proti.


Foto: Roman Šipić


Župan se je dotaknil tudi nekaterih aktualnih vprašanj v državi. Gospodarstvo v Sloveniji je ocenil kot dobro in poudaril, da se morajo investicije na področju infrastrukture začeti, kar bi povečalo gospodarsko rast, število zaposlenih, višje bi bile plače in pokojnine. Podobno kot dve uri prej ob odprtju spomenika Franceta Bučarja pa se je tudi na slavnostni seji navezal na Bučarjeve besede"tu ne boš afne guncal". Kot je dejal, je bilo njegovo sporočilo predsedniku DZ, da to večkrat uporabi. "Imamo očitno mlade jurišnike stranke SDS, ki zanikajo zgodovino, jo poskušajo spreminjati. To, kar so naredili s predsednikom zveze borcev v parlamentu, je najmanj nespodobno,"je menil Janković.


Foto: Uroš Hočevar


V uvodnem nagovoru je ljubljanski župan izpostavil še nekatere zaključene projekte v prestolnici in tudi nekaj večjih, ki jih načrtujejo. Na področju kulture je omenil prenovljeno Švicarijo v parku Tivoli, za letošnje leto pa kot večja projekta navedel prenovo Cukrarne in Roga, kjer pa bo moralo svoje reči še sodišče. Na področju športa po njegovih besedah danes odpirajo prvo odbojkarsko dvorano na mivki v Sloveniji, ki je plod javno-zasebnega partnerstva. Gradijo tudi novo igrišče za nogomet v Stožicah in pripravljajo prenovo atletskega stadiona v Šiški. V program bodo, je napovedal, uvrstili tudi izgradnjo novega pokritega olimpijskega bazena Ilirija. Dotaknil se je še investicij na področju vrtcev in šol ter nekaterih infrastrukturnih projektov, med njimi povečanja čistilne naprave v Zalogu. Na področju gospodarstva pa se po njegovih besedah začenjajo projekti, zasebne investicije v vrednosti 650 milijonov evrov.Janković je skupaj s predsednico komisije za priznanja Nado Verbič poleg naziva častni meščan in meščanka podelil še druga priznanja mesta. Nagradi glavnega mesta sta prejeli humanitarni delavki Ivica Žnidaršič in Ivana Šebenik, plakete pa prvakinja v metanju krogle in kopja, ki je Slovenijo zastopala na paraolimpijskih igrah v Pekingu in Londonu, Tanja Cerkvenik, dolgoletna vodja Trubarjevega antikvariata Stanka Golob, društvo Čitalnica Blaža Potočnika in glasbena skupina Pankrti. Seje sta se med drugim udeležila tudi predsednik državnega zbora in državnega sveta, Milan Brglez in Mitja Bervar.