Nat King Cole velja za enega najbolj priljubljenih pianistov in pevcev v zgodovini glasbe 20. stoletja. Rodil se je natanko pred 100 leti v mestu Montgomery v ameriški zvezni državi Alabama kot Nathaniel Adams Cole v cerkveno družino (njegov oče je bil duhovnik, mati pa cerkvena oganistka) treh bratov in ene polsestre. Glasba se jim je vsem pretakala po žilah, Nat je pričel z igranjem na orgle, kar ga je naučila njegova mati. 

Foto: Getty Images

Glasbeno kariero je Cole pričel z dirigiranjem v orkestru, ob tem pa je nastopal tudi v bandu skupaj z bratom Eddiejem. Pozneje je kot pianist ustanovil svoj prvi trio - King Cole Swingsters, ki sta ga sestavljala še kitarist Oscar Moore in basist Wesley Prince. Na njegov glasbeni razvoj je močno vplival tudi priznani jazzovski pianist Earl Hines, in res je prvih deset let nastopal kot jazzovski pianist, šele nato pa presedlal na vokal in se uveljavil kot pevec popularne glasbe. 

Dve legendi: Frank Sinatra in Nat King Cole. Foto: Getty Images

Njegov žametni baritonski glas je kmalu zapeljal množice, ki so se topile ob čutnih interpretacijah pesmi, ki še danes veljajo za jazzovske klasike, denimo Unforgettable, Mona Lisa, LOVE, Stardust, When I fall In Love, The Christmas Song in postal je eden najbolj iskanih pevcev minulega stoletja. K jazzu je pomembno prispeval tudi s svojimi inovativnimi harmonijami in tehnično dovršeno improvizacijo, ki je povezala swing z novim slogom bepop, kar je med drugim mogoče slišati v skladbah albuma After Midnight. Cole je bil eden prvih Afroameričanov, ki je vodil svojo oddajo na televiziji - The Nat King Cole Show, preizkusil pa se je tudi kot filmski igralec. Zaigral je v več krajših in dokumentarnih filmih, med večjimi vlogami pa velja omeniti upodobitev skladatelja W. C. Handyja v biografskem filmu Allena Reisnerja z naslovom St. Louis Blues. Umrl je star komaj 45 let, 15. februarja 1965, za posledicami raka na pljučih.