Od očesne joge do zatemnjenih očal z luknjicami, pristopov za domače izboljšanje vida je nešteto, v javnosti pa so se pričeli pojavljati že v 20. letih prejšnjega stoletja. Obljubljajo čudeže, a rezultati so prepogosto očem nevidni. Medicina nad njimi zmajuje z glavo predvsem zato, ker nobena izmed teh metod ni bila podrobneje raziskana, zato pozitivni učinki in napredek v zdravstvenem stanju niso dokazani. 

Oblika oči

Kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem (po domače cilinder) so diagnoze, ki jih »zdravijo« programi za domače izboljšanje vida. A že en pregled vzrokov za te okvare vida odstre tančico čarovnije. Pod drobnogled je treba vzeti anatomijo očesa. Tako kratkovidnost, daljnovidnost kot astigmatizem povzroča nepravilna oblika zrkla. Kratkovidnost ali miopija se zgodi, kadar je zrklo po vodoravni osi predolgo (očesna leča ali roženica je takrat predebela). Slika se izostri pred mrežnico, zato osebe s to diagnozo dobro vidijo bližnje predmete, oddaljeni pa so neostri. 

Daljnovidnost 

Pri daljnovidnosti je ravno nasprotno. Zrklo je po vodoravni osi prekratko, zato se slika, ki jo oko vidi, izostri za mrežnico, bližnji predmeti pa niso ostri. Astigmatizem povzroča nepravilna ukrivljenost roženice, zaradi česar se svetloba v očesu različno razprši, kar ustvari zabrisan vid in nezmožnost izostritve slike točkastega telesa. 

Starovidnost 

Četrta pogosta okvara vida je povezana s staranjem. Imenuje se presbiopija ali starovidnost in se običajno pojavi okoli 40. leta starosti, saj očesna leča začenja izgubljati elastičnost. Tudi pri tej je posledica zamegljen vid, prožnost očesne leče pa nima toliko opravka s pomanjkanjem »treninga« kot s starostnim spreminjanjem beljakovin v leči, ki vodi v njeno zadebelitev in zatrjevanje. 

Neškodljivi trening

Takšna so torej dejstva. Če se lahko nekako zdravorazumsko prepričate, da bodo vaje masiranja zaprtih oči spremenile obliko ali beljakovine vaših zrkel, potem kar brez zavor vložite v treninge potreben čas in energijo. Dobra novica je vsaj ta, da vam izvajanje večine vaj, ki jih oglašujejo zdravilci, ne more škoditi. Če pa želite dobro in hitrejšo rešitev, bodo obisk oftalmologa, nakup pripomočkov za izboljšanje vida ali celo laserska operacija ponudili kristalnejšo sliko.