Ena od značilnosti kraljičinih srečevanj z drugimi voditelji je izmenjava daril, je dejala ena od kustosinj razstave Sally Goodsir. Odkar je leta 1952 Elizabeta prevzela krono, je prepotovala razdaljo 1,6 milijona kilometrov in se udeležila 89 državniških srečanj zunaj Velike Britanije. Obenem je v Veliko Britanijo uradno povabila več kot 100 svetovnih voditeljev, piše francoska tiskovna agencija AFP. 


Na obisku v Ugandi leta 1954. Foto: AP


Darila voditeljev po besedah Sally Goodsir odražajo kulturne posebnosti, zgodovino in tradicijo njihovih držav, med srečanji pa so si med seboj nemalokrat podarili tudi podpisane fotografije. Na razstavi bo tako na ogled fotografija nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja s soprogo Jackie iz leta 1961, ki sta bila na neuradnem obisku Londona povabljena v Buckinghamsko palačo. Razstavljeno bo tudi darilo Nelsona Mandele, ki je kraljico obiskal 30 let po Kennedyju - svilen šal s poslikavo Bušmanov na lovu za divjadjo. Z Afriko je povezan tudi kraljičin portret med listi banane, ki ji ga je leta 2006 podaril ruandski predsednik Paul Kagame. 


Nelson Mandela je Elizabeto v Londonu obiskal leta 1996. Foto: Reuters


Med številnimi darili iz Azije bo na ogled tudi srebrna škatlica s podobo čaplje, ki jo je kraljica prejela v dar ob svojem kronanju od japonskega cesarja Showe. 


Berlinčani so ji leta 1978 ob obisku podarili dragoceni porcelan. Foto: AP


Kraljica je v dar dobila tudi žive živali, med njimi leta 1961 krokodila iz Zambije, leta 1972 slona iz Kameruna in leta 1977 šest kengurujev iz Avstralije. Vse živali je oddala v londonski živalski vrt. Podarili so ji tudi 20 konjev. 


Leta 1978 je med obiskom angleškega otoka Jersey severno od Francije prejela tradicionalno živo kravo. Foto: AP


Med darili, ki so prepotovala največjo razdaljo, je še značka z britansko zastavo, ki jo je kraljici letos podaril britanski astronavt Tim Peake. Značko je nosil na svoji vesoljski ekspediciji. 


Kanadčani so ji ob obisku 2010. podarili hokejski dres. Foto: AP


Na ogled bo tudi nekaj predmetov, s katerimi se bodo spomnili 20-letnice smrti princese Diane, še piše AFP.