Združeno kraljestvo zares odhaja, je izglasoval spodnji dom britanskega parlamenta: premierki Theresi May so poslanci dali zeleno luč, da svoj narod odpelje iz Evropske unije.

Predlog zakona o brexitu je podprlo kar 494 članov poslanske zbornice, 122 pa jih je bilo proti. Škotski parlament se je sicer simbolno izrekel proti predlogu, a to nima nikakršnega vpliva na odločitev britanskih poslancev, bo pa o zakonu odločal še zgornji dom parlamenta oziroma lordska zbornica. Vlada se je sicer sprva nameravala izogniti glasovanju v parlamentu, a je vrhovno sodišče potem odločilo, da morajo o zgodovinskem izstopu odločiti poslanci. Ti bodo po novem glasovali tudi o dogovoru, ki ga bo z Evropsko unijo pred brexitom dosegla Mayeva, vendar bo Združeno kraljestvo zapustilo skupnost, tudi če se poslanci ne bodo strinjali s pogoji izstopa.

Spomnimo, zaradi številnih nesoglasij so se Otočani junija lani sklenili o morebitnem odhodu iz EU odločiti na referendumu: 52 odstotkov jih je podprlo brexit, 48 odstotkov volivcev, predvsem s Škotske in Severne Irske, pa je želelo ostati. Združeno kraljestvo se je sicer skupnosti pridružilo 1. januarja 1973 skupaj z Dansko in Irsko, število članic EU se je takrat povzpelo na devet, zdaj jih je 28.