Kdo bo odslej skrbel za otroška srca? Še kakšen mesec le ena specialistka pediatrije Helena Turk, ki pa se ji bo pogodba za določen čas iztekla čez en mesec. O rešitvah bo UKC poročal kmalu na tiskovni konferenci, do takrat pa ostajajo odprta številna vprašanja, denimo, zakaj Pediatrično kliniko zapuščajo Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić (po dvomesečnem odpovednem roku), kdo bo opravljal preglede src tako pri nerojenih otrocih (od 14. tedna nosečnosti) kot pri tistih, starih do 18 let. Pediatrična klinika skupaj z vodstvom UKC išče nadaljnje rešitve - ali zaposlitev novih zdravnikov in nadomestnih kadrov ali pa napotitev bolnikov drugam. Kam, še ne vedo, UKC Ljubljana pa trenutno sodeluje s Prago.

»UKCL nas je zaposlil kot strokovnjake, da bi zdravili bolnike, ki so tej ustanovi zaupani. Za to smo se vedno trudili po svojih najboljših močeh. V položaju, ko razočarani ugotavljamo, da predpostavljeni našim opozorilom in zaskrbljenosti ne verjamejo in da sprejemajo odločitve, za katere smo prepričani, da niso dobre in s katerimi se ne moremo istovetiti, pa menimo, da je v odnosu do delodajalca, predvsem pa v odnosu do naših bolnikov najbolj pošteno, da se umaknemo,« so odhajajoči zdravniki zapisali v skupni izjavi, generalni direktor UKC Aleš Šabeder pa je pojasnil: "Od prvega dne mandata se ukvarjamo s težavami na otroški kardiologiji. Stanje je alarmantno, imamo težave, ki mejijo na nacionalni problem. Žal so v zadnjih dneh v razmiku nekaj dni dali odpoved še trije kirurgi. Od takrat dalje se 24 ur na dan ukvarjamo z iskanjem rešitev. V kolikor rešitev ne bomo našli, resno razmišljamo o ukinitvi programa in napotitvi otrok v tujino." 

Pogovori s potencialnimi novimi kirurgi že potekajo, upajo pa, da bodo v času odpovednega roka dveh mesecev našli zadovoljive rešitve. Služba za kardiologijo na leto opravi okoli 4000 pregledov, kako bi potekale napotitve v tujino in ali bi te zajemale prav vse preglede, še ni znano.

 V UKC Ljubljana ostaja še kardiolog Uroš Mazić, ki pa so ga z otroške kardiologije zaradi očitanih strokovnih napak premestili na kirurški oddelek. Kot so še pojasnili na današnji novinarski konferenci, delo na otroški kardiologiji za zdaj poteka nemoteno. Še spomnimo, lansko jesen sta zaradi slabih odnosov program otroške srčne kirurgije zapustila dva kirurga, zdaj očitno odhajajo še ostali. Otroških kirurgov pri nas ni, saj so za to delo potrebna leta izkušenj.

"Težave z obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami so se v UKC Ljubljana začele že več kot pred desetletjem. Od takrat so jih skušali rešiti tako vodstva UKC Ljubljana kot tudi ministri za zdravje," pa so sporočili z Ministrstva za zdravje. Vodstvo ljubljanskega UKC je ministrstvo o razmerah in napovedanih odhodih seznanilo včeraj. Zagotovili naj bi, da kljub odpovedim, zdravljenje otrok še vedno poteka varno, prav tako naj bi bilo za varno obravnavo otrok poskrbljeno do 1. julija, ko bo začel delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOS). Prav zaradi nenehnih sporov in afer v programu, zaradi katerih so odhajali številni slovenski strokovnjaki, se je vlada sicer odločila kot samostojni center ustanoviti Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Ta je bil sicer formalno ustanovljen, a še ni začel delovati, čeprav naj bi po napovedih začel 1. maja. Glede na sklep o ustanovitvi inštituta, ki ga je vlada potrdila decembra lani, mora inštitut začeti delovati najpozneje 1. julija letos.