Niso stekleni, kot so bili tisti od Pepelke. Tudi čarovnije ne premorejo, kot o Dorotejinih rdečih čeveljcih pravi zgodba Čarovnik iz Oza in junakinjo ob treh tleskih s petami vrnejo nazaj domov. Gotovo pa najdražji čevlji na svetu, ki so jih te dni predstavili v Dubaju in stanejo rekordnih 14,5 milijonov evrov, uročijo gledalca. Salonarji, ki se svetlikajo v zlatu in diamantih vsekakor pritegnejo pozornost, in za to so bili brez dvoma ustvarjeni. Dubajska modna hiša Jada Dubai si jih je v sodelovanju z draguljarsko družbo Passion Jewellers zamislila kot dekadentno kreacijo, ki slavi ljubezen do diamantov. Salonarje z visoko peto so iz usnja, svile in zlata izdelali v Italiji, vsak čevelj pa okrasili z nizom kar 118 diamantov, na konico levega in desnega pa posadili 15-karatni popolnoma brezbarven diamant.Dragoceni prototip v številki 36 je od včeraj naprej na ogled v luksuznem dubajskem hotelu Burj al Arab, ustvarjalci pa bodoči lastnici zagotavljajo, da ji bodo salonarje z imenom Passion Diamond Shoes, izdelali po meri in samo zanjo, saj se za takšen znesek gotovo ne bi spodobilo, da enake zlate čeveljce nosi še kakšna druga Zemljanka.In kdo si lahko privošči takšno dragocenost? Nedvomno naftni mogotci, v kar so prepričani tudi v družbi Passion Jewellers. Njihov direktor Hemant Karamchandani je ob razkritju diamantnega para dejal: "Dubaj je mesto milijonarjev in milijarderjev. Vidimo ga kot potencialno tržišče za tovrstno obutev, tako kot tudi celotno območje zalivskih držav." 


Še en par rdečih salonarjev, ki jih je izdelala modna hiša Jada Dubai. Z rubinastimi okraski znesejo 'komaj' 23 tisoč evrov.


Da Dubajčani ljubijo prestiž dokazuje tudi dejstvo, da je tudi prejšnji par najdražjih čevljev na svetu romal v roke neimenovana družina v Dubaju. Bili so delo britanske oblikovalke Debbie Wingham, ki jih je s pomočjo ameriškega umetnika Chrisa Campbella ustvarila lani. Tudi ti so bili posuti z diamanti, usnje je bilo barvano z zlatom, šivano pa z zlato nitjo. In cena? Niti slab milijon niso bili cenejši od letošnjih, zanje je bilo treba odšteti 13,9 milijonov evrov. 


Lanskoletni najdražji čevlji na svetu so se prodali za skoraj 14 milijonov evrov.