V Telekomu Slovenije so za STA pojasnili, da bodo decembra vsem zaposlenim, razen članom uprave, izplačali božičnico v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne bruto mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Povprečna bruto plača za september je bila sicer pri 1604,38 evra, oktobrske vrednosti pa bodo znane prihodnji petek. Izplačilo dela plače za poslovno uspešnost je po navedbah največjega telekomunikacijskega operaterja v državi vezano na preseganje zastavljenih ciljev za posamezno leto, tako da je njegovo morebitno izplačilo vezano na objavo revidiranih rezultatov poslovanja za leto 2017. Ti bodo javno objavljeni v začetku marca.


Foto: Leon Vidic


V Zavarovalnici Triglav so navedli, da predloga o morebitnem izplačilu denarne nagrade na podlagi uspešnosti poslovanja pristojni organi še niso obravnavali. Prav tako odločitve še niso sprejeli v Luki Koper. Več bo znano predvidoma sredi meseca, so za STA zapisali v družbi. Veliko bolj jasni pa so bili v novomeški Krki, agenciji so razkrili, da bodo tudi letos vsem redno zaposlenim in zaposlenim preko zaposlitvenih agencij pred božičem izplačali božičnico v enaki višini, letos bo to 1287,53 evra bruto. 

Podobno visokega zneska se lahko nadejajo tudi Petrolovi uslužbenci. Podjetje namreč zaposlenim obljublja izplačilo nagrade za poslovno uspešnost v višini 1100 evrov bruto na zaposlenega. To je bistveno več od lanskih 720 evrov bruto. Vsi pa bodo dobili še dodatno božičnico v višini 30 evrov neto. Izplačilo nagrade za poslovno uspešnost bodo zaposleni prejeli ob plači 15. decembra.


Foto: Jože Suhadolnik


STA je za rokav pocukala tudi Gorenje, kjer so se sprva izgovorili, da bodo informacije o izplačilih ob koncu leta lahko posredovali šele v drugi polovici decembra. Ker pa je del Gorenjevih delavcev prejel neuradno informacijo, da letos božičnice ne bo, so ti prejšnji teden spontano za kratek čas iz protesta prekinili delo. V sredo je nato vodstvo z delavci doseglo dogovor, da bodo vsi zaposleni prejeli božičnico v višini 600 evrov bruto. Izplačana bo do 18. decembra.

Veliko slabše se piše Mercatorjevim sodelavcem. Zaposleni bodo božičnico v višini 110 evrov bruto prejeli v e-bonih na kartico Pika., največji slovenski trgovec pa jim jo bo v tej obliki izplačal 15. decembra. Božičnico bodo prejli tako redno zaposleni kot agencijski delavci, letošnja pa bo ob stabilizaciji poslovanja vsaj višja od lanske, ki je bila pri 80 evrov bruto.


Foto: Blaž Samec


V Savi Re so za STA pojasnili, da se v skladu s kolektivno pogodbo zaposlenim v družbi, z izjemo uprave, izplača 13. plača na podlagi uspešnosti tekočega leta, če družba doseže določen odstotek donosnosti na kapital. Polovico tega izplačila dobijo zaposleni decembra na podlagi ocene poslovnega izida tekočega leta, ostalo pa v naslednjem letu, ko so poslovni izidi potrjeni in revidirani. Uprava Save Re o izplačilu letos še ni odločala, so pa dodali, da bodo zaposlenim z izjemo uprave ob letošnji 40-letnici Save Re izjemoma izplačali božičnico v višini 400 evrov.

Kaj pa si lahko obetajo bančni uslužbenci? Nadzorni svet NLB je minulo sredo potrdil predlog uprave o izplačilu nagrade za poslovno uspešnost vsem zaposlenim. Banka bo tako skladno z določili kolektivne pogodbe v naslednjih dneh pripravila model izplačila, ki ga bodo potem uskladili še z obema sindikatoma v podjetju. V Novi KBM pa bodo zaposleni prejeli božičnico oz. skupinsko stimulacijo v višjem znesku kot lani, in sicer 904 evrov bruto oz. v sorazmernem znesku glede na čas trajanja zaposlitve v tekočem letu. Izplačilo je predvideno še ta mesec.


Foto: Roman Šipić


Radodarnega zneska se bodo razveselili v Cinkarni Celje. Tam bo sicer božičnica izplačana prvi teden v januarju, so pa v prvi polovici tega leta zaposlenim izplačali 13. plačo. Na vprašanje o višini izplačila za poslovno uspešnost so za STA odgovorili, da je bila ta okoli 1600 evrov.

V Uniorju bodo božičnico 18. decembra izplačali vsem upravičenim zaposlenim v vrednosti 300 evrov bruto. V Hidrii so zapisali le, da bodo zaposlene za dobro delo v 2017 ustrezno nagradili, a konkretnih številk ne morejo komentirati. Pri Pošti Slovenije so odgovorili, da za zdaj še ne morejo dati informacije glede izplačila na podlagi poslovne uspešnosti. V skupini Sij, ki poleg jeklarske industrije vključuje tudi Perutnino Ptuj, pa odločitve o višini božičnice še niso sprejeli, prav tako te odločitve še ni v Holdingu Slovenske elektrarne


Foto: Tadej Regent


STA je vprašanja o izplačilu božičnic oz. 13. plač naslovila tudi na Slovenske železnice, Gen energijo, Kolektor in Revoz, a odgovora za zdaj ni dobila, so jim pa iz Taluma sporočili, da za njihove zaposlene izplačila božičnice ne bo. 

In kako bo z davčno obravnavo letošnjih božičnic oz. 13. plače? V okviru letos uveljavljenega paketa davčnega prestrukturiranja razbremenjena obdavčitev nagrad za poslovno uspešnost, so oproščene dohodnine tiste do višine 70 odstotkov povprečne bruto plače. Davčna obravnava za božičnice pa bo prihodnje leto še ugodnejša. S 1. januarjem 2018 namreč stopi v veljavo nov paket davčnih sprememb, ki jih je državni zbor sprejel novembra, ta pa obljublja, dohodnine oproščene nagrade v višini 100 odstotkov povprečne bruto plače.