Kraljičin soprog vojvoda Edinburški je kljub častitljivi starosti 97 let med zaposlenimi v palači najbolj priljubljen, je ugotovil Matt Smith, britanski igralec, ki je princa Filipa upodobil v Netflixovi seriji Krona. 


Matt Smith je v seriji Krona upodobil princa Filipa. Foto: AP


Ta ni zgolj še ena televizijska nadaljevanka o kraljevi družini, ampak z več prestižnimi nagradim nagrajena zgodovinska drama, ki natančno popisuje dogodke, ki so zaznamovali britansko monarhijo in Združeno kraljestvo po II. svetovni vojni. Serija pod drobnogled vzame tudi osebne odnose med člani kraljeve družine, zato je Smith, preden je stopil pred kamere, raziskovanje lika, ki ga upodablja, vzel nadvse resno. 


Kraljevi par nekoč (na poročni dan leta 1947) in danes (leta 2017 ob 70. obletnici poroke). Foto: AFP


O Filipu Mountbattenu, kot je bil znan prej, kroži v družbi veliko napačnih predstav, meni igralec. Smith je namreč govoril s številnimi zaposlenimi v palači in kraljičin soprog naj bi bil po njihovih pričevanjih izredno smešen, nadvse pameten in zelo priljubljen. »V palači je najbolj priljubljen med vsemi,« je Smith zatrdil ameriški reviji Vairety in povedal, da ga imajo služabniki zares radi. »Mislim da zato, ker je izmed vseh kraljevih najbolj ljudski.« Čeprav se drži protokola, ki je kraljevim zapovedan, se rad šali in z zaposlenimi v palači govori bolj sproščeno, je še razkril. 


Še pred desetimi leti se 87-letni Filip ni branil motorja. Foto: Daily Mail


Takšno neuradno in človeško plat tega najstarejšega člana ožje britanske kraljeve družine, prikazuje tudi serija, in gledalci so navdušeno sprejeli lik princa s težavnim otroštvom, ki ne glede na vse zakonske prepreke in življenjem pod drobnogledom celega sveta, nadvse ljubi svojo soprogo kraljico. To je tudi tisto, meni Smith, kar kraljevi par drži skupaj že skoraj 71 let (obletnico kraljeve poroke praznujeta 20. novembra). Ljubezen in spoštovanje, ki sta ju ohranila drug do drugega v vsem tem času ter seveda nagajivost, Filip med drugim kraljico ljubkovalno kliče tudi »Zelje« ("Cabbage«) kot so v preteklosti že razkrili njuni služabniki. 


Elizabeta in Filip sta poročena že skoraj 71 let. Foto: Reuters


Svojega dedka občudujeta tudi njegova vnuka princ William in princ Harry. Čeprav Smith še ni spoznal princa, ki ga je upodobil, pa je imel priložnost poklepetati z njima. Ko je beseda nanesla na Filipa, sta šaljivo pripomnila: "On je čista legenda!« 


Mnogi zatrjujejo, da je Harry izmed cele družine najbolj podoben svojemu dedku. Foto: Hello


Princ Filip se je v zadnjem letu sicer umaknil iz javnega življenja, lansko leto je namreč oznanil, da odhaja v pokoj. Tako smo ga v letu 2018 le malo videli v medijih, okreval pa je tudi po operaciji menjave kolka. Kljub zdravstvenim težavam vojvoda Edinburški ni zamudil poroke svojega vnuka ter maja v mladoporočensko srečo pospremil princa Harry in Meghan Markle, pred nekaj tedni pa so ga opazili, kako se s kraljico odpravljata v cerkev na Škotskem, kjer počitnikujeta v njunem priljubljenem kotičku gradu Balmoral. 


Nazadnje so Filipa opazili, kako se s kraljico pelje v cerkev na Škotskem. Foto: Hello