Ko želimo nekaj proslaviti, skoraj ne gre brez penine. Penine spremljajo vse najpomembnejše trenutke v našem življenju, naj gre za rojstvo, maturo, poroko, hkrati pa so tudi znanilke pomembnih prelomnic, pospremijo nas v novo leto, novo službo, novo desetletje življenja.

December že tradicionalno velja za mesec veselja in druženja, ko si vzamemo čas za vse, ki nam veliko pomenijo, sorodnike, prijatelje, sodelavce in se z njimi še zadnjič poveselimo v starem letu, prava penina pa da vsakemu takemu druženju še piko na i.

Bi radi izbrali pravo penino, jo postregli s slogom in tako naredili vtis? Ponujamo nekaj nasvetov, da boste z mehurčki naravnost zablesteli.

 

CHARMAT ALI KLASIČNA PENINA?

Odvisno od vašega proračuna in profila gostov oziroma obdarovancev. Klasične penine so praviloma dražje, saj nastajajo najmanj dve leti, večina pa celo več. Drugo vretje namreč poteka v steklenici, kjer je penina ves čas v stiku z usedlino. Takšne penine imajo kompleksnejšo aromo, fine mehurčke – primerne so za zahtevnejše poznavalce.

Pri metodi charmat ali tankovski metodi nastane penina v nekaj mesecih v posodah iz nerjavnega jekla. Je cenovno ugodnejša, praviloma sadnih not in lažje razumljiva za širši krog ljudi.


KATERO IZBRATI?

Če izbirate penino za aperitiv in imate raje bolj suhe penine, je Peneča rebula prava izbira za vas. Je sveža in sadno dišeča penina, ki jo v Kleti Brda pridelujejo vse od leta 1962 in težko manjka na mizah Primorcev v prihajajočih prazničnih dneh. Nasprotno pa ljubitelji sladkih penin ne morete zgrešiti s Penečim muškatom iz Kleti Brda.

Ljubiteljem polsuhih penin sta namenjeni penini Quercus, ki sta letos dobili novo preobleko in nov okus, ki bo prepričal številne. Naj bo to Quercus sec ali rosé, ki očara tudi s privlačno rožnato barvo, gre za odlično izbiro za decembrska praznovanja, silvestrsko zabavo, romantične večere ali pa kar tako, ko si zaželite dobrih mehurčkov v slogu.

Imate v mislih kaj bolj prefinjenega? Za svečano večerjo ali darilo poznavalcu? Odločite se za katero izmed penin, pridelanih po klasični metodi. V Kleti Brda pridelujejo klasične penine Bagueri. Kljub inovativnemu, svežemu slogu ostajajo zveste harmoničnemu šarmu sort, ki zaznamujejo vse najboljše klasične penine na svetu – chardonnayu in modremu pinotu, dodali pa so jima še nekaj rebule, ki peninam daje prepoznavni briški značaj. Penine v steklenici zorijo od 48 do 60 mesecev, preden jih v omejeni seriji ponudijo trgu. Namenjene so izkušenim ljubiteljem penin, ki radi posegajo po najboljšem.


TRKANJE S KOZARCI – DA ALI NE?

Čeprav so mnenja glede trkanja s kozarci deljena, naj se s penino ne bi trkalo. Zatorej le privzdignemo kozarec, pogledamo sogovornika v oči in izpijemo požirek. So izjeme dovoljene? Seveda.


KAKO POSTREŽEMO IN OKUŠAMO PENINO?

Penino postrezimo hladno – pri 6 °C. Tako bodo najbolj prišle do izraza njene pozitivne lastnosti. Vzemimo si vsaj nekaj ur za hlajenje V HLADILNIKU – nikar zamrzovalniku, saj je vino zelo občutljivo za temperaturna nihanja.

Kozarec naj omogoča opazovanje moziranja – iskrenja penine. Najboljši so tulipanaste oblike, vsekakor pa morajo imeti raskavo dno, ki pospešuje sproščanje mehurčkov. Boljša ko je penina, bolj drobni so mehurčki in dlje časa se ohrani pena.

Penino vedno postrežemo kot aperitiv, saj pripravi brbončice na okušanje hrane intenzivnejših okusov. Postrežemo jo lahko samo ali v spremljavi s prigrizki. Nikakor pa je ne strežemo ob sladici, le če gre za sladko penino. Pri tem pa velja, da mora biti vino vedno slajše od sladice.

Več na klet-brda.si


Minister za zdravje opozarja: prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju.