Kirk Douglas, ki je bil znan po številnih vlogah, najbolj pa po Spartaku, je umrl na svojem domu v Kaliforniji. Ravno decembra lani pa je praznoval svoj 103. rojstni dan. Od očeta so se poslovili sinovi Michael, Joel in Peter ter žena Anne Buydens, s katero je bil poročen kar 65 let.

»Z veliko žalostjo z brati sporočamo, da nas je danes zapustil Kirk Douglas, star 103 leta,« je za revijo People dejal Michael Douglas. »Za svet je bil legenda, igralec iz zlatih filmskih časov, ki je doživel zelo zlata leta, velik humanitarec, ki je verjel v pravico in pravične standarde za vse,« je dodal Michael.

Foto: Mario Anzuoni/Reuters

»Zame in za moja brata Joela in Petra pa je bil preprosto oče. Za Catherine čudovit tast in za vnuke ter pravnuke ljubeč dedek. Za svojo ženo Anne pa odličen mož,« je poudaril igralec. Kirk je za seboj pustil ogromen igralski opus in pečat na področju dobrodelnosti. »Oče, zelo te imam rad in ponosen sem, da sem tvoj sin,« je v izjavo še zapisal Michael. 


Kirk je leta 1996 doživel možgansko kap, zaradi katere je težko govoril in imel poškodovane obrazne živce, a to ga ni ustavilo, da se ne bi udeležil podelitve oskarjev, na kateri je prejel nagrado za življenjsko delo. Po možganski kapi je bil vse do smrti relativno dobrega zdravja. Od tasta se je s čustveno objavo poslovila tudi Michaelova soproga in oskarjevka Catherine Zeta-Jones, ki je s Kirkom imela zelo ljubeč odnos in je na družbenih omrežjih pogosto delila fotografije s pokojnikom. 


Douglas je bil sin judovskega para iz Rusije, ki je emigriral v Združene države Amerike. Posnel je več kot 90 filmov, njegova kariera pa je trajala 70 let. Znan je bil predvsem po zelo mačističnih vlogah. Za oskarja je bil nominiran trikrat, a ga nikoli ni osvojil.