Vprašajte strokovnjaka

Ker sem zavrnila testiranje, me nadrejeni želijo odstraniti iz službe

Spoštovani,

v javni upravi sem zaposlena dvajset let. Pred časom se je tudi v naši srenji pričela covid histerija in »neobvezno« testiranje s hitrimi testi. Ko sem zavrnila možnost hitrega, »neobveznega« testiranja zdravih ljudi, sem od nadrejene dobila sporočilo, da me zaradi zavrnitve testiranja lahko odstranijo iz delovnega procesa. Popustila sem in odšla na testiranje.

Covid histerija ne pojenjuje in nadrejeni od vseh zaposlenih zahtevajo konstantno hitro testiranje, jaz pa sem odločno proti temu kot tudi kasnejšemu »neobveznemu« cepljenju. Takega mnenja je tudi večina zaposlenih, vendar je strah pred morebitnim šikaniranjem ali celo izgubo službe premočan, zato vsi molčijo in hodijo na testiranja.

Zanima me, ali me lahko organizacija prisili v testiranje in cepljenje, oziroma kakšne so moje možnosti, če omenjeno zavrnem?

Lep pozdrav,

Bralka

Hvala za postavljeno vprašanje. Pravno gledano zadeve stojijo takole: za vse zaposlene, tudi za javne uslužbence, velja temeljno pravilo, da so v delovnem procesu dolžni ravnati v skladu z navodili nadrejenih. Ta navodila lahko zaposleni zavrnejo zgolj v primeru, če bi pomenila protipravno ravnanje ali opustitev. Bistveno vprašanje je torej, ali je poziv delodajalca na testiranje zoper bolezen COVID-19 protipravno ravnanje, ki bi ga lahko zaposleni iz tega razloga zavrnili? Po mojem mnenju ne, saj morajo delavci med drugim spoštovati in izvajati predpise in ukrepe o varnosti in zdravju pri delu ter pazljivo opravljati delo, da zavarujejo svoje življenje ter življenje in zdravje drugih ljudi. Namen testiranja zoper bolezen COVID-19 pa je prav v zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu.

Nekoliko drugače je glede cepljenja. V naši zakonodaji obvezno cepljenje ni predvideno, zato ta hip ne obstaja nikakršna pravna podlaga, na osnovi katere bi delodajalec lahko delavca »prisilil« k cepljenju. Ob tem pa dodajam, da je stališče Ustavnega sodišča RS, da morebitna uzakonitev obveznega cepljenja (denimo v zakonu o nalezljivih bolezni) ne bi bila v nasprotju z ustavo, saj ukrep obveznega cepljenja ni prekomeren, glede na to, da korist, ki jo prinaša posamezniku in skupnosti (javna korist), presega škodo, ki jo lahko povzročijo (morebitni) stranski učinki cepljenja.

Moje osebno mnenje glede problematike testiranja in cepljenja je sicer, da bi morali vsi skupaj preseči uveljavljeno prakso gledanja na problem zgolj skozi prizmo naših osebnih interesov in glede globalnega problema, s katerim se soočamo, začeti delovati povezovalno kot zrela družba, ne pa kot nezreli otroci.

Dejstvo je namreč, da bomo lahko epidemijo dokončno premagali le tako, da se bomo vestno držali sprejetih ukrepov (seveda, če ti niso prekomerni in nespametni), ter se v čim večjem številu udeležili tudi cepljenja, upoštevajoč dejstvo, da gre za varna cepiva, ki jih zagovarjajo najbolj eminentni znanstveniki po celem svetu in so jih na osnovi strogih kriterijev odobrili tudi regulatorni organi tako v EU (za zdaj Pfizerjevo cepivo) kot tudi v ZDA – tako Pfizerjevo cepivo, kot cepivo Moderne.

Kolikor prej bomo to dojeli, toliko prej bomo splavali iz »COVID« močvirja.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE