Slavnostno podelitev nagrade je tudi letos potekala v prestižnem hotelu Atlantis v Dubaju na povabilo dubajskega šejka Hamdana bin Mohameda bin Rašid al Maktuma, ki je skupaj z voditeljem in slavnim igralcem Hughom Jackmanom zmagovalcu izročil trofejo. Peter Tabichi je za pot v Dubaj prvič sedel na letalo in bil nad častjo, ki ga je doletela, ganjen do srca. »Ne morem verjeti. Neizmerno srečen sem, da pripadam najboljšim učiteljem na svetu,« je dejal po prireditvi, o šoli, na kateri poučuje pa: »Ko pomislim na vse ovire, s katerimi se srečujejo moji učenci, mi gre na jok.« 

Foto: Varkey Foundation

Tabichi namreč prihaja iz ene najrevnejših vasi v Keniji, kjer sta suša in lakota pogosti spremljevalki življenja. V Pawaniju je kar tretjina otrok osirotelih ali pa imajo le enega živega starša, boj za preživetje pa velikokrat nadvlada potrebo po izobrazbi. A najboljši učitelj na svetu ne izgublja upanja. Čeprav je nekoč poučeval na zasebni šoli, kjer so bile razmere lažje, se je odločil zamenjati ustanovo in ponuditi roko tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo. Njegov drugi dom je tako postala državna srednja šola, kjer imajo le en računalnik in izredno slabo povezavo z internetom. Čeprav nimajo knjižnice ali šolskega laboratorija, učitelj naravoslovja in matematike ni vrgel puške v koruzo. Dijake motivira, da kljub pomanjkanju najdejo načine, kako iz odpadkov in tamkajšnjih naravnih surovin izdelajo domiselne znanstvene projekte. Njegova spodbuda je obrodila že številne sadove, ne le, da vedno manj mladostnikov opušča šolanje, s svojimi zamislimi so posegli že po mnogih lovorikah na mednarodnih tekmovanjih, kar jih tudi žene, da izobrazbo dopolnijo z vpisom na univerze. »Tabichijeva zgodba je zgodba Afrike,« je ob podelitvi nagrade o zmagovalcu dejal kenijski predsednik Uhuru Kenyatta, Tabichi pa je že obljubil, da bo milijon dolarjev, ki si jih je prislužil, namenil izboljšanju šolstva v njegovi državi in odpravi lakote. Za učiteljski poklic ga je navdušila pokojna mati, prav tako učiteljica, ki je umrla, ko je bil star komaj 11 let. Čeprav se je že zgodaj ločila od Tabichijevega očeta in sina ter njegove sorojence vzgajala sama, je Petra na prireditev pospremil njegov oče, ki je ob razglasitvi z zmagovalcem stopil na oder in skupaj sta v zrak dvignila zlati kipec. Letošnji nagrajenec je ganil tudi slavnega povezovalca dogodka Jackmana, ki je po prireditvi dejal, da je bil večer zelo čustven in poln pristnega duha. 

Peter Tabichi je že peti zmagovalec izbora najboljši učitelj sveta v organizaciji neprofitne fundacije Varkey, ki jo je pred nekaj leti ustanovil indijski poslovnež Sunny Varkey in ki milijon dolarjev nagrade vsako leto podeli le enemu izmed več kot 10.000 tisoč prijavljenih šolnikov. Nagrada se ne izplača v enkratnem znesku, ampak zmagovalec nadaljnjih deset let prejema rento, pod pogojem, da še najmanj pet let ostane v svojem poklicu. Lani je milijon dolarjev dobila Andria Zafirakou, ki na šoli v eni najrevnejših britanskih četrti poučuje umetnost.