DHA skrbijo za možgane in oči, zlasti pa so nujne v prvih šestih mesecih življenja, da se novo telesce pravilno razvije. A tudi v starosti igrajo odločilno vlogo pri kakovosti bivanja, zmanjšujejo tveganje za razvoj demence, bolezni pozabljanja, ki napade čedalje več starostnikov. Dokazana je pozitivna povezava med ravnjo DHA v krvi in kognitivnimi sposobnostmi pri odraslih, omenjena vrsta maščob je torej vredna pozornosti ves čas, vsaj za tiste, ki cenijo bistroumnost. Skupini EPA in ALA se najbolje izkažeta na testih protivnetnih lastnosti, kar pride prav v boju proti srčno-žilnim boleznim. Laneno seme, na primer, močno vpliva na nižanje krvnega pritiska in holesterola, a ni še raziskano, ali gredo zasluge izključno omenjenim maščobnim kislinam ali drugim skrivnostnim sestavinam, ki jih vsebujejo majcena semena. Protivnetno delovanje je nujno tudi pri bolečih sklepih, zato se tistim, ki se spopadajo z revmatizmom in artritisom, priporoča dodaten vnos kislin omega-3.Zdravja polna skleda

DHA vsebujejo ribe, kot so sardine, losos, tun in polenovka; kokošja jajca in mlečni izdelki. Skupina ALA se skriva v lanenih semenih, orehih in repičnem olju. EPA-kisline prednjačijo v ribah in morskih sadežih. Alga spirulina je edina veganska surovina, ki vsebuje obe skupini maščobnih kislin, EPA in DHA. Posebno omembo si zaslužijo tudi chia, čisto majhna semena iz Srednje Amerike, ki pa vsebujejo kar osemkrat več maščobnih kislin omega-3, kot jih najdemo v lososu, znanem po koristnih maščobah.


Ameriška znanstvena revija Journal of American Academy of Dermatology je objavila obsežno raziskavo, v kateri je dokazano, da maščobne kisline omega-3 lahko pomagajo pri izboljšanju simptomov luskavice. Najbolj pripomorejo k zmanjševanju rdečice in srbečice ter vnetij. Obenem nižajo tveganje za razvoj drugih bolezni, ki pogosto spremljajo luskavico, denimo srčno-žilnih. A ker vsaka stvar zahteva svoj čas, se tudi spremembe na bolje ne zgodijo čez noč, prvi rezultati po uvedbi drugačne prehrane so opazni po nekaj mesecih.


Kako izbrati pravo?

Pestri prehrani navkljub se ljudje pogosto odločamo za prehranske dodatke za lažji in bolj nadzorovan vnos želenih sestavin. V poplavi ponudbe se še poznavalec hitro zmede, zato ne bo odveč nekaj nasvetov, kako poiskati pravi izdelek. Pomembno je, da je olje pridobljeno s hladnim stiskanjem, hranjeno na temnem in hladnem prostoru. V onesnaženih oceanih, ki prav hitro postajajo odprta rana našega planeta, plava na tone rib, a velika večina je polna živega srebra, dioksinov, kloridov in drugih strupov, ki jih množično spuščamo v morje. Takšno ribje olje bo naredilo več škode kot koristi, zato je nujno, da ima izdelek certifikat, ki dokazuje odsotnost strupov. Pomembna je tudi količina posameznih maščobnih kislin v kapsuli, te se med izdelki močno razlikujejo, iskati je treba tiste, ki imajo največji delež DHA in EPA. Nekateri proizvajalci dodajajo maščobne kisline omega-6 in omega-9, ki so v resnici odveč, saj jih več kot dovolj dobimo z običajno prehrano.