Chris Rojek, britanski sociolog, poudari, da je vprašanje prostega časa vedno povezano s prostovoljnimi odločitvami o tem, kako ga bomo preživeli. Bistvo prostih ur je v svobodi odločanja, kaj bomo z njimi storili, v nasprotju s časom, ki ga preživimo tako, da nam aktivnosti narekujejo drugi. A kateri drugi? V ozadju je ideologija, ki temelji na ideji, da je za življenje treba toliko in toliko ur nameniti delu, le tako lahko izluščimo tudi nasprotje, prosti čas. Kot zapiše Rojek, se od prostega časa veliko pričakuje, imperativ zahteva, da v njem uživamo. Konec koncev je to nagrada za opravljeno delo, ključni element uspešnega ravnotežja med življenjem in delom koristi tako posamezniku kot skupnosti, vpliva na zdravje organizma in družbe. Svoboda, ki jo imenujemo prosti čas, mora iz nas ustvariti kompetentne prebivalce, ki ustrezajo predstavam normalnosti.

Tehnološki kradljivci časa 

Če je prosti čas plod reorganizacije dela v družbi, sta industrijska in tehnološka revolucija človeški rasi olajšali življenje, ji iz rok odnesli delo ter omogočili lagodnejše bivanje. A ljudje smo se ujeli v lastno zanko, več strojev in naprav nas je posrkalo v centrifugo dražljajev in komunikacije, ki iz nas ustvarja posameznike, dejavne približno toliko, kot je odzivno oprano perilo. Seveda, morda smo ves čas dosegljivi, prisotni in povezani, a za kakšno ceno? Dr. Jim Taylor, profesor z univerze San Francisco, trdi, da nove tehnologije s spletom na čelu močno oblikujejo naše razmišljanje. Bliskovit napredek sicer godi gospodarskim kazalcem in zagovornikom globalizacije, a v resnici človeška rasa nima niti časa niti želje po raziskovanju, kako fenomen v resnici vpliva na naše psihično in fizično zdravje. Kaj tehnološka goščava prinaša otrokom, ki že od mladih nog odraščajo v svetu električnih impulzov, ne ve nihče, dejstvo pa je, da pogosta uporaba tehnologije močno vpliva na odraščajoče sinapse. Te se razvijajo v skladu s tem, kako jih uporabljamo.

Razdrobljena pozornost

Prav s pozornostjo je povezan tudi občutek za čas, bolj ko je razpršena pozornost, slabše bomo upravljali minute, ki so nam na voljo. Čas postane razdrobljen, sami pa na koncu dneva nismo storili prav ničesar, kar bi nam prineslo vsaj malo zadovoljstva. Čeprav so otroški možgani najbolj dovzetni za razvojne odmike, se tudi odrasli možgani podobno odzivajo na enake dražljaje. Uspeh v življenju in konec koncev v odnosih je odvisen od sposobnosti osredotočanja ter ustreznega odzivanja; manjša je pozornost, večje težave bo imel človek.  Naslednjič, ko boste razmišljali, kje bi si lahko ukradli urico ali dve, morda ni odveč ideja, da bo veliko spremembo opravil že telefon v stanju mirovanja.


 mag. Alenka Bratušek, predsednica stranke Za
"Prosti čas, kolikor ga je, nekaj ga seveda ostane, skušam preživeti čim bolj aktivno. Če se le da, to pomeni ure, preživete v naravi, živim v bližini dveh gorenjskih vzpetin, ki mi omogočata hiter in učinkovit pobeg. Poslanska narava dela zahteva veliko sedenja, zato je gibanje več kot dobrodošlo. Prosti čas seveda namenjam predvsem družini, časa z njimi ni nikoli dovolj. Telefona ne izklopim, že zaradi otrok, ga pa kdaj pa kdaj odložim za nekaj časa. V času, ko sem opravljala delo predsednice vlade, pa to ni bilo mogoče, na takšnem delovnem mestu je treba biti vedno dosegljiv."


 Dr. Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC 
»Prosti čas najprej namenim svojima otrokoma. Takrat postanem kuharica, družba pred TV, največkrat pa sem čisto običajna mama, ki jo vedno vse preveč zanima. Čas, ki si ga vzamem zase, pa najraje izkoristim za obisk staršev, branje, klepet ob kavici s prijatelji ter seveda za tek. Telefona skoraj nikoli ne izklopim, ga pa predvsem ob trenutkih z mojimi najdražjimi pospravim varno na stran.«


 mag. Matej Tonin, poslanec Nsi
"Prosti čas, to so ponavadi sobote in nedelje, preživljam s hčerkama in ženo. Ker sem cel teden odsoten od jutra do večera, so to žal preredki trenutki, ki jih posvetim svojim najbližjim. S hčerkama se igramo, ustvarjamo, sprehajamo in podobno. Enkrat tedensko si slabi dve uri vzamem popolnoma zase. Takrat igram hokej. Telefon in druga tehnologija je takrat izklopljena oziroma neuporabna.”