»Ustanavljamo katalonsko republiko kot neodvisno, suvereno, demokratično, socialno in pravno državo.«

Katalonski regionalni parlament je podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko. Za resolucijo o neodvisnosti je glasovalo 70 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni, poslanci opozicije pa so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano – koalicijo so namreč označili za strahopetno, saj so se odločili za tajno glasovanje. Poslancem, ki bi podprli resolucijo, bi namreč lahko grozila obtožnica zaradi upora, za kar je zagrožena zaporna kazen v višini 30 let.

Parlament je o neodvisnosti glasoval, potem ko se je premier Carles Puigdemont odrekel možnosti sklicu novih volitev, ker od Madrida ni dobil zagotovil, da bo to preprečilo uveljavitev 155. člena ustave.V španskem senatu oziroma zgornjem domu parlamenta je medtem premier Mariano Rajoy pred glasovanjem o prevzemu oblasti v Kataloniji povedal, da želi razrešiti Puigdemonta, njegovega podpredsednika in člane regionalne vlade. Poudaril je, da poziva k izrednim ukrepom, ker ni nobene druge možnosti. Zakon, demokracija in stabilnost se morajo vrniti v Katalonijo, je poudaril, katalonsko. vlado pa obtožil delitve družine in drobljenja družbe. Prvič v zgodovini države je španski senat tako sprožil 155. člen, ki sega v leto 1978. Za odvzem avtonomije v skladu s tem členom je glasovalo 214 članov senata, 47 jih je bilo proti, eden se je vzdržal, poročajo španski mediji.

Po mnenju španske vlade naj bi današnja ključna poteza v procesu ponudila novo pot iz krize, toda v Kataloniji opozarjajo, da so s tem le še prilili olja na ogenj. Tudi Puidgemont poziva k mirnemu reševanju spora, ki pa mu za zdaj ni videti konca. Na današnjo razglasitev je ponosen»Danes je naš parlament, ki je bil legitimno izvoljen, naredil korak, za katerega smo se dolgo borili.«