Korejske lepotne navade so zasvojile zahodni svet. Mnogi trdijo, da imajo Korejke že po naravi popolno kožo. Bi lahko rekli, da znajo zanjo skrbeti bolje kot Evropejke?

Koža Korejk ni popolna, še zdaleč ne. Imajo mastno kožo, ki je nagnjena k mozoljem, je pravzaprav bolj problematična kot koža Evropejk. A Korejke znajo dobro skrbeti zanjo. Pri izbiri negovalnih sestavin so resnične strokovnjakinje in to znanje prenašajo iz generacije v generacijo. Matere učijo svoje hčerke, kako pravilno negovati kožo že od 6. leta starosti, tako da so pri 18. letih kot odrasle ženske Korejke dobro opremljene z lepotnim znanjem. V roku tega učenja usvojijo od 10 do 15 korakov, ki nato sestavljajo lepotno rutino in se je ženske disciplinirano držijo vsak dan zjutraj in zvečer. Kar dobro uro si vzamejo vsakič za ta ritual, ki poteka med kopalnico in spalnico. Veliko pozornost Korejke namenjajo tudi čiščenju, saj se zavedajo, da je telo potrebno najprej očistiti strupov in umazanije. Predvsem pa zdrav in lep videz kože ustvarjajo s premišljeno izbiro izdelkov, sestavin in tekstur, ki jih nanašajo na obraz. Vsaka mora imet svoj namen in učinek ter zagotavljati le najboljše.

V Koreji matere učijo svoje hčerke, kako pravilno negovati kožo že od 6. leta starosti, tako da so pri 18. letih kot odrasle ženske Korejke dobro opremljene z lepotnim znanjem. V roku tega učenja osvojijo od 10 do 15 korakov, ki nato sestavljajo lepotno rutino in se je ženske disciplinirano držijo vsak dan zjutraj in zvečer. 

Kozmetika Erborian ima francoske in korejske korenine, formule za izdelke denimo ustvarjate v Seulu. Zakaj tam, in ne v Franciji?

Naši kozmetični laboratoriji so že vse od začetka v prestolnici Južne Koreje, ker lahko le tako zagotovimo najučinkovitejše formule iz korejskih zelišč. Te sestavine so dragoceno bistvo naše znamke, ki je dobila ime po francoski besedni zvezi za zelišča orienta »Herbes d'Orient«. V vsakem izdelku Erborian je tako vsaj 7 aktivnih korejskih rastlin (ponavadi tudi več), denimo ginseng, ki je v Koreji prava deklica za vse in zdravilna bomba. Francoska plat naše znamke pa se kaže predvsem v uporabniku prijaznejšim izdelkom, saj smo rigorozne lepotne obrede Korejk nekoliko poenostavili, da jim z lahkoto v hitrem tempu vsakdanjika sledijo tudi zahodnjakinje, ki žal nimajo časa, da bi vsako jutro in večer eno uro prebile v kopalnici. Čudežno korenino ginsenga v Sloveniji še ne poznamo tako dobro. Najdemo jo kvečjemu v kakšen čaju ali prehranskem dodatku. Zakaj je dobra sestavina v kozmetiki? 

Korejci ginseng izredno cenijo, saj traja kar šest let, da zraste korenina zraste do velikosti, ki je primerna za uporabo v zdravilstvu. Ginseng za razliko od mnogih drugih sestavin vsebuje kar 250 zdravilnih učinkovin ima pa še eno neverjetno sposobnost in sicer prepozna potrebe, ki jim mora zadostiti v človeškem organizmu. Je kot nek kameleon in daje koži točno tisto, kar trenutno rabi, zato me je navdušil že ko sem spoznavala korejsko kulturo in sem tako vztrajala, da ga vključimo v našo kozmetiko. Eden izmed najbolj prepoznavnih izdelkov kozmetike Erborian so BB-kreme, ki jih je prav korejska lepotna industrija razvila do popolnosti. V nasprotju z zahodnjaškimi, ki poskrbijo le za delno prekrivanje kožnih nepravilnosti, naj bi se korejske osredotočale tudi na različno nego. Kaj ponujajo?

Po mojih izkušnjah to, kar ste povedali, drži. Večina kozmetičnih hiš Zahoda pod imenom BB-krema velikokrat prodaja le navadne korektorje, pudre ali obarvane kreme. A prave BB-kreme morajo koži ponuditi še veliko več kot le učinek prekrivanja nepravilnosti. Njihova sestava jo polepša, ne glede na ten uporabnice pa mora biti videti naravno, kot da ne bi nosila ničesar. Naše BB-kreme in njim sorodni hibridni izdelki so tako ličila in nega obenem, poleg enakomernega videza še gladijo in vlažijo ter svetlijo kožo.

Ko CC-kremo naneseš na obraz, je tako, kot da je sploh ne bi bilo, koža pa je vseeno videti bolj gladka in zdrava. Jaz temu pravim kar učinek photoshopa, saj je tako, kot da bi se ti profesionalec z miško sprehodil po nepravilnostih in jih zabrisal.  

Na tržišču smo v zadnjih letih zasledili tudi CC-kreme, obstajajo pa še DD, EE, FF, GG, PP in celo ZZ. So te zveneče kratice le premeteno zavajanje potrošnika ali dejansko vsaka izmed njih nečemu koristi?

BB-kreme so bile prva generacija sodobnih hibridnih kozmetičnih izdelkov, ki v eni formuli opravijo več nalog, denimo negovalne in prekrivne. Vsaka izmed njih za kožo skrbi nekoliko drugače, zato ne moremo kar vseh metati v isti koš, in od tod se je nadaljeval razvoj formul, ki bi zadovoljile najrazličnejše tipe in potrebe kože. BB-kremam, ki v enem zamahu nadomestijo dnevno kremo, kremo z zaščitnim faktorjem in puder, so denimo sledile CC-kreme, pri katerih je kozmetični napredek še bolj viden, saj so lahkotnejših tekstur, koži pa podarjajo večji sijaj.Posebno CC-kremo je Erborian izdelal tudi za moške. Kako se razlikuje od ženske? Jo moški kupujejo ali so še vedno prepričani, da so ličila in kozmetika namenjeni predvsem ženskam?

Naša moška CC-krema se je izkazala za velik uspeh. Moška koža ni enaka ženski, želijo pa si tudi drugačnega učinka, zato sta formuli teh dveh CC-krem zelo različni. Medtem ko ženske težijo k sijoči koži (poglejte si samo vse mogoče osvetljevalce na tržišču), je moškim bolj všeč matiran videz. Družba še vedno ne odobrava naličenih moških, zato smo zanje razvili kremo, ki je povsem nevidna. Ko jo naneseš na obraz, je tako, kot da je sploh ne bi bilo, koža pa je vseeno videti bolj gladka in zdrava. Jaz temu pravim kar učinek photoshopa, saj je tako, kot da bi se ti profesionalec z miško sprehodil po nepravilnostih in jih zabrisal. 

Razvili smo pigmentirano masko, ki deluje kot BB- ali CC-krema. Samo razgrnemo jo, položimo na obraz in po 15 minutah smo pripravljeni za odhod iz hiše. Brez dodatnih nanosov krem ali pudrov. 

V lepotni industriji vodite trend tudi na področju mask za obraz. "Sheet" maske (iz kosa blaga ali papirja) izvirajo prav iz Koreje in so obnorele svet, vi pa ste negovalnim dodali tudi takšne, ki ti obarvajo obraz, da na koncu, ko jo snameš, ne rabiš nanašati niti liči. 

Res je, poleg vlažilne in hranilne maske, ki nadomestita intenzivno delovanje seruma, smo v našem laboratoriju razvili tudi pigmentirano masko. Ta deluje kot BB- ali CC-krema, samo razgrnemo jo, položimo na obraz in po 15 minutah smo pripravljeni za odhod iz hiše. Brez dodatnih nanosov krem ali pudrov. Tako revolucionarnega izdelka zaenkrat ne pozna še nobena kozmetična hiša. Svetla polt med azijskimi ženskami še vedno velja za lepotni ideal, zato veliko njihove kozmetike vsebuje belilna sredstva, medtem ko v Evropi kljub opozorilom o nevarnosti sončnih žarkov še kar opevamo zagorelo polt. Menite, da se bo ta trend pri nas kdaj spremenil?

Lepotni ideali so v vseh družbah močno zakoreninjeni. Za Azijce je to svetla polt, za Zahodnjake pa že desetletja zagorela. Kot je nekoč v Evropi veljalo prepričanje, da je svetla in brezhibna koža znak plemstva ter bogastva, v Aziji takšen videz še vedno povezujejo s prefinjenostjo, popolnostjo in visokim položajem v družbi. Gre za kulturno pogojen ideal, in ne zgolj za navadno modno muho, zato mislim, da sprememb ni pričakovati kmalu.

Izredno pomembno je, da se ženske začnejo zavedati, da sijočo in zdravo kožo dosežemo le, če dosledno kombiniramo izdelke. Samo uporaba kreme ali samo čiščenje kože ni dovolj. 

Nam lahko za konec zaupate še svoj lepotni obred? Ste v vseh teh letih osvojili kakšen trik za lepo kožo?

Tako zjutraj kot zvečer sledim korejskim lepotnim navadam, ki prisegajo na plastenje izdelkov, a to počnem bistveno bolj preprosto. Nikoli ne pozabim na čiščenje in vlaženje, nočni negi pa dodam še izdelke za hranjenje kože. Pričnem torej tako, da s čistilnim sredstvom na oljni in vodni osnovi očistim kožo, nato pa jo navlažim z losjonom (trenutno je to Yuza Double Lotion). Poleti nanesem na kožo še lahkotnejši serum ali esenco (denimo eliksir z ginsengom Elixir au Ginseng), pozimi pa hranilno kremo. Dnevno nego sklenem s CC-kremo, ki pričara lepo polt. Izredno pomembno je, da se ženske začnejo zavedati, da sijočo in zdravo kožo dosežemo le, če dosledno kombiniramo izdelke. Samo uporaba kreme ali samo čiščenje kože ni dovolj.