Vprašajte strokovnjaka

Kako zdaj, ko so podjetja v krizi, oddati poslovne prostore (svetuje pravnik)

V Ljubljani imamo v lasti manjši poslovni prostor, ki bi ga želeli oddati. Poslovni prostor je primeren za pisarniško dejavnost, recimo za nepremičninsko agencijo, za računovodje, za pravnike, ipd. Slišala pa sem, da so pravila glede najema poslovnih prostorov nekoliko drugačna, kot, če gre za stanovanje. V teh časih me tudi skrbi, kako bi bilo, če najemnik ne bi plačeval najemnine, saj so številna podjetja zaradi zaprtja v krizi. Kaj mi svetujete?

Bralka

Bolje je skleniti najemno pogodbo za določen čas

V prvi vrsti vam svetujem, da z najemniki sklenete najemno pogodbo za določen čas. Pomanjkljivost najemne pogodbe za nedoločen čas pri poslovnih prostorih je namreč ta, da jo sicer lahko odpoveste, a je odpovedni rok precej dolg in sicer kar eno leto. To pa najemodajalcem precej zmanjšuje fleksibilnost pri sami oddaji prostora, še posebej problematično zna biti, če imajo v poslovnem prostoru najemnike, s katerimi nimajo dobrih odnosov.

Bolje je skleniti najemno pogodbo za določen čas, saj v tem primeru ne boste omejeni s sorazmerno dolgimi odpovednim rokom enega leta. Najemna pogodba, sklenjena za določen čas sicer preneha s pretekom časa, za katerega je bila sklenjena – bi vas pa želel opozoriti, da je pred potekom tega časa ne morete enostransko odpovedati.

Obstajajo pa tudi glede tega pravila določene izjeme, in sicer lahko najemodajalec kadar koli odstopi od najemne pogodbe in zahteva izpraznitev poslovnega prostora ob vsakem času (ne glede na siceršnje zakonske ali pogodbene roke trajanja najema), če najemnik tudi po njegovem opominu uporablja poslovni prostor v nasprotju s pogodbo ali jih uporablja brez potrebne skrbnosti, tako, da se dela občutnejša škoda, kot tudi, če je najemnik v zamudi s plačilom najemnine dva meseca od dneva, ko ga je najemodajalec na to opozoril, pa tudi, če najemodajalec iz vzroka, za katerega ni odgovoren, trajno ne more uporabljati prostorov, v katerih je opravljal svojo dejavnost, zato poslovni prostor potrebuje sam.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE