V kozarce na piknikih sodijo predvsem sveža, lažja vina s sadnim vonjem, kot je rose. Z različnimi tipi jedi kombiniramo različna vina, lahko pa jih uporabimo tudi kot sestavino za sočne omake ali jedi na žlico.

Kuharski nasveti mojstra žara

Kulinarični samouk Matej Stipanič za pripravo mesnih marinad priporoča belo vino, saj bi rdeče spremenilo barvo mesa. Tako kot pri pitju tudi pri kuhi velja pravilo zmernosti, kar pojasni s primerom merlota Quercus. »Redukcija merlota Quercus z maslom in začimbami je lahko presneto dobra omaka h kakršnemu koli mesu z žara. Vsekakor pa ga je treba uporabljati tako, da vino tudi v drugačni obliki obdrži svoj značilni okus in integriteto. Če se izgubi v poplavi preostalih okusov, je bolje, da ga spijemo, ne pa uporabimo za kuhanje.« Predvsem pa se moramo izogniti polivanju mesa z vinom, še bolj pa s pivom, saj se mišična vlakna med peko že tako krčijo in iztiskajo vodo, takšno početje pa meso le še dodatno izsuši.


Katero vino izbrati?

Splošno pravilo je, da se bela vina podajo k lažjim (belo meso, zelenjava), rdeča pa k težjim jedem (rdeče meso, zreli siri). Desertna vina naj bodo slajša od sladic. Mojster žara o kombinaciji vina in žara pove: »Dobro vino gre vedno z roko v roki z dobrim žarom. Je pa res, da se h kakovostnemu mesu, takemu, ki ima izrazitejši okus, to so predvsem steaki ali pa kakšni večji kosi iz daljših pek, veliko bolj poda rdeče vino. Vsak košček dobrega steaka poplaknemo s požirkom rdečega vina, ga za sekundo zadržimo v ustih in tako z združevanjem mesa in vina pridemo do prave harmonije okusov. Bolj ko raziskujemo vse spektre okusov, ki nam jih meso z žara ponuja, bolj cenimo spremljavo kakovostnega vina.«

Kako pripraviti vino za piknik?

Kadar se odpravljamo na piknik, poskrbimo za izbiro ustreznega vina. Pred piknikom ga imamo spravljenega v hladilniku, med transportom pa v hladilni torbi. Da steklenico lažje hranimo, odpremo in zapremo, kupimo tako z navojnim zamaškom. Peka na žaru je v kombinaciji z vzdušjem na pikniku pravi dogodek, kjer se družita prijetno in koristno ter se prepletajo vonji in okusi. Matej Stipanič doda: »Ko preklopimo miselnost, da je žar samo za klasično peko, se nam odpre nov svet. Vaš žar je lahko vaša zunanja kuhinja. Vsi primerki s pokrovom lahko delujejo kot pečica, tako da lahko z njimi pripravljamo vse jedi, kot bi jih sicer v kuhinji: pa še zunaj smo in uživamo dan.«

Kako lahko tudi vi postanete mojster žara?

Z odgovorom na nagradno vprašanje v igri, ki jo v sodelovanju z mojstrom žara Matejem Stipaničem pripravlja Klet Brda, največja pridelovalka in izvoznica slovenskih vin, lahko osvojite žar Weber ali eno od tedenskih nagrad – paket vina Quercus ali tečaj priprave jedi na žaru.