Če ste že nekaj mesecev pridno varčevali denar in si ogledovali izdelke, da jih boste po znižani ceni kupili prav danes, velja v prvi vrsti razmislek. Koliko ste pravzaprav pripravljeni plačati zanje? Oglaševanje črnega petka je veliko, a mnogo trgovcev pravzaprav ne ponuja tako bajnih popustov. Je 20-odstotno znižanje za vas res najboljša ponudba? Na Zvezi Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da obstaja velika možnost, da bodo cene v prihodnjih dneh še nižje. Njihovi kolegi iz britanske potrošniške organizacije Which so namreč lani ugotovili, da 60 odstotkov cen, ki jih trgovci ponujajo v okviru razprodaj na črni petek, ni najnižjih v celem letu, kar polovica jih je bila dodatno znižanih nekaj tednov kasneje v okviru decembrskih spletnih razprodaj. Potrošniki že nekaj let ugotavljajo tudi, da kvaliteta izdelkov, ki so jih ulovili na črni petek, pravzaprav ni enaka običajni. Kot nam je znana že zgodba iz modnih outletov, se tudi na ta praznik proizvajalci dobro pripravijo. V času norih popustov na spletne in fizične police postavijo izdelke enakega videza, cenejših materialov. To velja tako za oblačila, kot tudi za tehniko. Če kupujete prenosnik ali televizor, tako dobro preberite specifikacijo. Je znižani kos res tako zmogljiv, kot tisti, ki ste ga dneve preučevali v redni prodaji? Ker v času črnega petka in podaljšanega vikenda popustov vlada v trgovinah prava norija, bodo mnogi popuste lovili kar za računalniškim zaslonom. Če vam spletno nakupovanje ne gre dobro od rok, črni petek res ni čas za učenje, saj prav te dni na spletne kupce preži še veliko več ukan in spletnih goljufov. A če boste ponudbe in spletne strani podrobno preučili, lahko nocoj mirno zaspite, vedoč, da vam vsaj ne bodo pokradli ves denar z bančnega računa. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT svetuje, na kaj morate biti pozorni v spletnih trgovinah: 

  • Najprej velja preveriti cene. Čeprav je čas visokih popustov, pa ponujanje izdelkov priznanih blagovnih znamk po smešno nizki ceni pomeni veliko verjetnost, da gre za ponaredek ali pa za lažno spletno trgovino. »To pomeni, da boste samo plačali, prejeli pa ničesar,« so sporočili iz SI-CERT.
  • Potrošniki naj bodo previdni tudi v primeru, da je vse blago na zalogi, dostava je brezplačna po vsem svetu. Če nakupujemo pri uveljavljenem spletnem trgovcu, to morda niti ne bi bilo sumljivo, je pa spletna trgovina zelo verjetno lažna, če poleg izredno visokih popustov obljublja še brezplačno dostavo.
  • Zato mora potrošnik nujno preveriti še nekaj podatkov. Kdo je trgovec? Kdo sploh stoji za spletno trgovino? Katero podjetje je to, kje ima sedež? Preverite, kako lahko stopite v stik s trgovcem! Je na voljo zgolj obrazec za sporočilo in nobenega drugega stika? Je telefonska številka izmišljena in ali je elektronski naslov od brezplačnega ponudnika?
  • Da nekaj ni v redu, je včasih mogoče sklepati tudi na podlagi podatkov o registraciji domene. Spletna trgovina se denimo hvali z dolgo tradicijo, domena pa je registrirana kakšen mesec nazaj ali pa je bil pri njeni registraciji uporabljen brezplačen elektronski naslov. Kje in kdaj je bila domena registrirana, je mogoče preveriti na spletni strani Domaintools.  
  • Potrošnikom, ki so spletno trgovino dobro preverili in se odločili za nakup, v SI-CERT svetujejo, naj pred vpisom podatkov s svoje plačilne kartice preverijo še, ali se v naslovni vrstici izpiše HTTPS. To namreč dokazuje, da gre za varno povezavo, da je torej prenos podatkov o kreditni kartici šifriran ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju.


Pravice potrošnikov

Slovenski potrošniki so podobno kot doma zaščiteni tudi v drugih državah EU:  

  • Prodajalci morajo na primer povsod EU med drugim zagotoviti natančne in podrobne informacije o lastnostih izdelka, ceni, plačilu in pogojih dobave, prodajalčevi identiteti in kontaktnih podatkih ter o trajanju in možnostih odstopa od pogodbe, na podlagi katerih se bo potrošnik lahko ustrezno odločil glede nakupa, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. 
  • Tudi pravica do odstopa od pogodbe je poenotena v vseh državah EU. »Ta potrošniku, ki se je z nakupom prenaglil in ga sedaj obžaluje, omogoča, da v 14 dneh od prejema blaga od nakupa odstopi, ne da bi mu bilo za to treba navajati razlog. Potrošnik mora blago praviloma vrniti na lastne stroške in v stanju, ki omogoča nadaljnjo prodajo. Slednje pomeni, da lahko blago preveri na takšen način, kot bi mu bilo omogočeno v trgovini, ne sme pa ga uporabiti,« pojasnjujejo v Evropskem potrošniškem centru Slovenija.
  • V primeru težav s ponudnikom iz druge države EU se lahko potrošnik po nasvet ali pomoč v obliki posredovanja pri ponudniku, obrne na tudi na Evropski potrošniški center Slovenija, kjer so vse storitve brezplačne. Pravice in možnost pomoči omenjenega centra pri nakupih izven EU ne veljajo.