Drobceni, s prostim očesom nevidni ostanki hrane se lahko hitro razvijejo v plesen, ki se zažre v nove jedi in tako morebiti ogrozi vaše zdravje. K sreči obstaja kar nekaj enostavnih, a nadvse učinkovitih metod čiščenja priljubljenega blenderja. Prva je primerna za vsakodnevno čiščenje, druga pa za občasno, globinsko, svetuje thekitchen.com. Preberite si!

Vsakodnevno čiščenje

  • Vlijte toplo vodo do polovice posode, pokrijte in vključite v blender na največjo hitrost. Tako boste odstranili vse drobce hrane, ki so se nabrali okoli rezila in ob robovih. Umazano vodo zlijte proč.
  • Znova vlijte toplo vodo, tokrat nekoliko manj kakor do polovice posode. Dodajte kapljico – resnično samo kapljico detergenta za pomivanje posode! – in vključite mešalnik, najprej na manjšo hitrost, to pa potem stopnjujte do največje. Voda se bo zaradi obratov hitro spenila, po tridesetih sekundah spraznite posodo.
  • Ponovite prvi korak in na koncu še splahnite posodo s hladno vodo.



Globinsko čiščenje

Če uporabljate blender vsak dan, ga morate najmanj dvakrat na teden razstaviti in pomiti vsak sestavni del posebej. Občasno, recimo vsakih štirinajst dni, pa je nujno temeljito čiščenje.

  • V posodo zlijte kozarec alkoholnega kisa in dodajte mešanico sode bikarbone z vodo. Na to zlijte še dva kozarca vroče vode. Pokrijte, vključite blender na največjo hitrost in ga pustite vrteti najmanj 5 minut.
  • Zlijte vsebino in ročno podrgnite vse stene posode ter ločeno umijte sestavne dele. Splahnite pod vročo vodo.
  • V blender vlijte toplo vodo in ga vklopite na največjo hitrost. Po nekaj minutah zlijte vsebino in – mešalnik je čist!